Полша опроверга "лъжите" на Путин за Втората световна война

Владимир Путин

Владимир Путин

"Не за първи път руският диктатор Владимир Путин обвинява Полша, нападната от СССР на 17.09.1939 г., за избухването на Втората световна война. Свикнали сме с параноични оправдания за нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Шокиращото е, че този път те се представят от американски журналист". Това написа министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски в Twitter.

Руският президент Владимир Путин заяви в интервюто с американския журналист Тъкър Карлсън, че "поляците са провокирали Адолф Хитлер, Полша е била неотстъпчива и Хитлер не е имал друг избор, освен да започне Втората световна война". 

Не случайно бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че бившият журналист от Fox News Тъкър Карлсън, който взе интервю от Владимир Путин, е "полезен идиот".

Тя напомни изявленията, които журналистът е правил по отношение на войната в Украйна. 

"Той казва неща, които не отговарят на действителността. Той повтаря лъжите на Владимир Путин за Украйна, затова не разбирам защо Путин би му отказал интервю", коментира Клинтън в интервю за MSNBC. Едно от най-абсурдните пропагандни внушения на руския президент е свързано именно с Адолф Хитлер и ролята на Полша за предизвикването на този световен конфликт.

Бившият държавен секретар не изключва на Карлсън да бъде предложена работа в руска медия, въпреки, че в Русия му се присмиват.

"Ако наистина четете преводите на това, което се казва в руските медии, те му се смеят... той е като кученце. Няма да се учудя, ако сключи договор с някое руско издание, защото той е полезен идиот",  посочва тя.