Пречка за Гергов: Съдът в Пловдив спря апорта на варненските акции в Международния панаир

И Търговският регистър спира апортирането на варненските акции

Окръжният съд в Пловдив спря увеличението на капитала на дружество "Пълдин туринвест" в Пловдивския панаир, предаде БНТ. Мажоритарен собственик на дружеството е бизнесменът Георги Гергов.

До решението се е стигнало след жалби на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Мотивите на съда са, че от общината настояват за спиране на апорта на акциите на община Варна и обжалват всички решения на общото събрание на дружеството от 9 януари тази година.

Междувременно стана ясно, че и Търговският регистър спира апортирането на варненските акции в "Пълдин туринвест",.

Общинските съветници от "Демократична България" подчертаха, че това се е случило благодарение на тяхна защитна клауза в решение на Общинския съвет, според която увеличаването на дяловете не може да става за сметка на община Пловдив, а чрез придобиването на варненските акции това условие е нарушено.

Заради казуса бе проведена и поредна извънредна общинска сесия в града. Тя бе свикана по искане на мнозинството общински съветници от ГЕРБ, след като вчера лидерът на партията Бойко Борисов призова казуса с варненските акции на панаира да бъде решен.

Йордан Илиев, общински съветник от ГЕРБ, коментира темата: $Става дума да бъдат отпуснати 16,3 млн. лв. целево само за това, за да бъдат откупени от Община Варна акциите и да бъдат дадени на Пловдив. Ако държавата може да ги даде без пари, нека да дойдат в община Пловдив. Всички сме на това мнение.$

"Единственото възможно решение, за да не бъдем постоянно в този водовъртеж на отбраняване, е тези 29 процента от акциите в Пловдивския панаир, които през 2016 година незанйно защо отидоха в община Варна, да бъдат върнати на държавата така, както са получени безвъзмездно." – посочи Веселина Александрова, общински съветник от "Демократична България".

Общинските съветници гласуваха декларация до държавните власти, с която да призоват държавата да отпусне целево 16 млн. лв. за изкупуване на варненските акции или община Варна да ги дарят безвъзмездно на държавата, която от своя страна да ги предаде за стопанисване на община Пловдив.