Представители на 15 страни на Евразийския икономически форум в Бишкек, България не е сред тях

Във фокуса ще бъде проблемът за евразийската интеграция в ерата на глобалните промени

Около 1700 души от 15 държави ще вземат участие в първия Евразийски икономически форум, който ще се проведе в киргизката столица. Това съобщи на пресконференция в Бишкек Арзибек Кожошев, първи заместник-председател на кабинета на министрите на Киргизстан.

"Очакваме в Евразийския икономически форум да участват общо около 1700 души", каза той.

Според него до момента е известно, че представители на 10 държави от Латинска Америка и Югоизточна Азия са уведомили официално организаторите за участието си в събитието. Освен това, продължи той, на форума ще бъдат представени всички държави - членки на Евразийския икономически съюз (ЕИС). Това са Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е в списъка на високопоставените гости.

Евразийският икономически форум ще се проведе в киргизката столица на 26 май. Събитието ще бъде разделено на няколко групи. Участниците в срещата ще обсъдят перспективите за стратегическо развитие на евразийската интеграция в ерата на глобалните промени, въпросите на финансовото развитие и макроикономическата стабилност, активизирането на дейностите в енергийния и транспортния сектор, цифровизацията, както и състоянието на промишлеността в държавите - членки на съюза. /БГНЕС