Държавата си купува социален мир на висока цена, нетаргетираните мерки пилеят ресурс

Преслав Райков и Христина Христова

Преслав Райков и Христина Христова

Синдикатите и работодателите не се разбраха с управляващите за актуализацията на бюджета.

Бившият социален министър Христина Христова посочи пред BGonAir, че са очаквани претенциите на синдикатите за минималната работна заплата. 

"А работодателите резонно обърнаха внимание на важния проблем, че не са предвидени средства за компенсации за цените на електроенергията. Дори това да се направи с промени в Закона за енергетиката, пак трябва да има източник на финансиране за тези компенсации", каза тя и добави, че по време на инфлация трябва да се внимава с увеличението на държавните разходи.

"В целия пакет от мерки ми се губи подкрепата за уязвимите групи - за енергийните им помощи. Трябваше да се повиши левовата равностойност на 500 киловатчаса електроенергия за домакинство. Трябва да бъде разширен обхватът на подпомагането. Изводът е недостатъчно прецизно насочване към целеви групи. Обществен ресурс се праща там, където не е необходимо", каза още Христова.
Икономистът Преслав Райков не намира за основателно и резонно искането на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата. 

"Не може държавните разходи постоянно да нарастват, за да компенсират загубите на потреблението. Трябва да се направят реформи, които да генерират повече приходи за бюджета. Другото е таргетирането на хората, които имат затруднения и не могат да се справят", заяви той.
По думите му е време да излезем от Ковид ситуацията, защото мерките по време на Ковид кризата са създали морален риск - дадохме едни пари в системата, които вече е трудно да изтеглим.

"Правителството е заложник на обществото. Държавата поема все повече разходи, за да купува социален мир. Това нещо трябва да спре и да се направят важните реформи. Надявам се да започнем да купуваме реформи и инвестиции, отколкото време, защото в един момент бизнесът ще бъде поставен под голям натиск", подчерта Райков.
Особено личи липсата на баланс между политика и икономически принципи при пенсионната система, изтъкна на свой ред Христова. 

"Осъвременяваме от 1 юли с 10% на пенсиите е добре, равнопоставено е за всички. Плюс 60 лева - не се влияе от осигурителния принос като суми, нито от продължителността на осигурителния принос. При преизчисляването от 1 октомври до висока степен ще се преодолее разликата между старите и новите пенсии, но пак е за сметка на непоследователно прилагане на социално-осигурителните принципи", обясни бившият социален министър.
Като добра мярка тя определи повишаване на прага, до който да се регистрират фирмите по ДДС. Данъчните облекчения за семейства с деца, това е добре таргетирано, отчете още Христова. А Райков се надява планираният нов дълг да отиде за погасяването на падежиращите следващата година емисии. Според него някои от мерките вещаят все повече дълг. 
"ДДС може да се намали, но трябва да се уеднакви - другото е състезание към нулата и вадене на аргументи кой е по-важен. Това е мярка, която допълнително ще натоварва бюджета. Ако догонваме нивата си на потребление и искаме те да нарастват, инфлацията ще върви нагоре и ще започне да задвижва вътрешна инфлация за страната", предупреди икономистът.