Необходими продукти (за 4-6 порции):
- 500 гр тиква
- 2 моркова
- 2 чушки
- 2 малки домата
- 2 глави лук
- 2 глави чесън
- 150 гр прясно мляко
- бульон (пилешки, телешки или зеленчуков)
- зехтин
- сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата на средно големи парчета и ги наредете в тавичка. Между тях подредете изчистените и нарязани на резени моркови, чушка, домати, както и обеления лук и почистен чесън. Добавете сол и бял пипер на вкус, залейте със зехтин и разбъркайте зеленчуците.
Така приготвените зеленчуци изпечете върху кухненска хартия за около 30 минути на средно силна фурна. Когато придобият златиста коричка, ги извадете от фурната. Сложете ги в блендер, добавете приготвения бульон (според предпочитанията ви) и пасирайте зеленчуците. Към получената крем супа добавете прясното млеко и отново разбъркайте добре.
Поднесете супата в дълбоки купи. По желание може да добавите натрошено саламурено сирене.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене