Призивите на Г-7 към Русия и Китай разгневиха властите в Москва и Пекин

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Външните министерства както на Китай, така и на Русия изразиха остро недоволство от заключителното комюнике на Г-7 от срещата на върха в Хирошима, предаде АФП.

По-рано днес лидерите на Групата на седемте заявиха, че желаят "конструктивни и стабилни отношения" с Пекин, но предупредиха Китай да не продължава с "милитаризацията" си в Азиатско-тихоокеанския регион. В същото време те призова азиатската страна да използва влиянието си върху Русия, "с цел тя да спре военната си агресия и незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските си от Украйна".

В отговор китайските власти изразиха "сериозно недоволство" заради критиката по въпроси, свързани с Южнокитайско море, правата на човека и предполагаемата политическа намеса в западните демокрации.

"Г-7 упорито манипулира въпросите, свързани с Китай, очерняйки и атакувайки страната", заяви говорител на китайското външно министерство, изразявайки "твърдото несъгласие" на Пекин.

Руският първи дипломат Сергей Лавров каза, че изявленията на лидерите на Г-7 на срещата им на върха този уикенд и усилията им за подпомагане на прекратяването на конфликта в Украйна, показват решимост да "сдържат" както Русия, така и Китай.

"Погледнете решенията, обсъдени и взети днес на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, които целят сдържане както на Русия, така и на Китай", заяви Сергей Лавров в телевизионно предаване./БГНЕС