Проф. Радостина Александрова: "Пирола" атакува през очите

Специалистите са впечатлени от големият брой мутации на подварианта на Омикрон

Проф. Радостина Александрова

Проф. Радостина Александрова

У нас доказаха първи случай на подварианта Пирола на Омикрон. Положителната проба е от София. Епидемиолози и вирусолози съобщават, че един от началните му симптоми е зачервяването на очите.

"Това е вариант, който се появи в средата на месец август. Няма данни към момента за нещо по-различно като тежест на клиничната картина. 58% от хората са били със симптоми, 42% са били без симптоми. Симптомите са стандартни: температура, болки в гърлото, в мускулите, в ставите, умора, неразположение. Няма прогнози за нещо драматично, което да се случи и да ни върне към онези тежки картини с препълнени отделения. Най-уязвими са хората над 65 години", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпроса наблюдава ли се зачервяване на очите при подварианта Пирола проф. Александрова отговори, че и при други варианти и вируси се появява. "Не бива да пипаме очите си, без да сме измили ръцете си. Лигавицата на окото би могла да бъде входна врата", предупреди вирусологът.

"Това е вариант, за който все още няма достатъчно информация. Още през август беше засечен едновременно в няколко държави, и то при хора, които не са напускали границите на страната си, нямаше връзка между случаите. В рамките на 6 седмици успя да влезе в 23 държави на няколко континента. В Англия имаше един случай, където в болнично заведение беше предизвикал локално огнище", каза проф. Александрова. 

По думите ѝ поне 54 вида животни, отглеждани като норките в плен, са чувствителни към вируса. "Специално за норки и хамстери знаем, че вирусът може да се разпространи сред тях, може да се върне от тях и към хората", посочи проф. Александрова.

"Специалистите бяха впечатлени от големият брой мутации на Пирола", добави вирусологът.