Професор сее паника - 4000 българи са умрели от свински грип за един месец, според Здравния център към ЕС - само 40

Предстоят ни тежки времена - в интензивните отделяния ще се влиза със селекция, предупреждава Хинков

проф. Хинков

проф. Хинков

Бивш заместник-министър на здравеопазването хвърли истинска психологическа бомба по БНТ - през  пролетта на 2009 г.  по време на епидемията от свински грип в България са загинали 4000 човека за един месец. Това заяви отговорно реаниматорът проф. Олег Хинков. 

"За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, умират възрастни хора. Тогава нямаше извънредно положение", обясни професорът.

"Тогава ние, реаниматорите, работихме в условия, близки до сегашните", категоричен е Хинков. Думите му за 4000 умрели от свински грип предизвика истинска лавина от коментари и паника в социалните мрежи. Излиза, че преди 11 години властта е укрила съмртта от зараза на 4000 българи.

Водещият по БНТ изобщо не реагира, нито пък продуцентите, които услужливо му говорят в ухото.

Това е опашата лъжа, числата, които цитира са неверни, контрира политологът Антон Тодоров.
Истината е, че от свински грип 2009 г. в България са починали 35 (тридесет и пет) човека, а в целия свят - 12 500.
Според данни на European Centre for Disease Prevention and Control (Европейския център за превенция на заболяванията и контрол към ЕС)  починалите в България от този грип са 40 души, тоест 100 пъти по-малко от твърденията на професора(вижте таблицата в края на текста, б.р.).

Хинков твърди, че средството, което ни е необходимо при тази епидемия, се нарича Отделение за интензивно лечение - реанимация. Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години, категоричен е проф. Хинков.

"Лично аз съм говорил с почти всички министри на здравеопазването - нищо. Говорихме, че специалността интензивно лечение е елемент на националната сигурност. Аз написах и доклад до ДАНС - нищо", разказа той.

Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция - болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани, предсказа проф. Хинков, но след бомбастичните 4000 трупа за месец, всеки сам трябва да прецени до колко да му вярва. Здравното министерство пък незабавно трябва да потвърди или отрече думите на професора.

svinski_grip.jpg

svinski_grip1.jpg