Радомир Чолаков: Внасяме в комисия закона на Петков срещу корупцията, втора точка е хартиената бюлетина

"Логиката на ПП е разрушение"

Първа точка в програмата на правната комисия в парламента ще бъде внесеният от Крили Петков закон за борба с корупцията, заяви пред бТВ председателят на комисията Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ. Той добави, че ГЕРБ не е против борбата с корупцията, както се опитват да внушават от „Продължаваме промяната“.

Чолаков поясни, че днес е изпратил в комисията дневния ред, втора точка в който са промените в Изборния кодекс, включително връщането на хартиената бюлетина. Той добави, че са внесени 110 хиляди подписа на граждани, които искат отново да се гласува с хартиени бюлетини и въпросът трябва да бъде разгледан. Дневният ред включва също промени в Наказателния кодекс.

Законите, свързани с Плана за възстановяване и  законовите промени за разследване на главния прокурор ще бъдат включени за разглеждане веднага, след като бъдат подготвени от Министерския съвет, увери Чолаков.

Той отбеляза, че в 47-ото Народно събрание са се внасяли много некачествени закони. По думите му това важи за закриването на спецправосъдието, при което на някои дела може да изтече давността и изобщо да има прекратени дела.

Чолаков изрази несъгласие с позицията на ПП, че служебният кабинет трябва непременно да внесе бюджета за 2023 г. в парламента при условие, че може да няма правителство и може да се отиде на избори.  

„Искат да вкарат бюджета, знаейки, че това ще предизвика анархия в парламента“, отбеляза председателят на правната комисия с оглед на риска партиите да започнат наддаване, за да привлекат избиратели.    

По думите му, действията на ПП изглеждат като план за банкрутиране на България – обещават такова увеличаване на пенсиите и социални придобивки, които ще увеличат дълга на държавата дотолкова, че да се наложи да продава. Според него след това е напълно възможно да влезе фирма като „Джемкорп“ която да поиска да придобие обекти от енергетиката или друг ключов сектор, за да бъдат погасени дълговете.   

„Те казват на българското общество – или ще се съобразявате с нас и ще правите каквото казваме, или ще взривим държавата, или ще я взривим и без вас“, посочи Чолаков.   

„Тяхната концепция е да няма правителство и страната да влезе в още по-голяма криза… Логиката на ПП е разрушение.“ - добави той.