Раиси заплаши Тел Авив: Ако отново атакувате Иран, от Израел едва ли ще остане нещо

В случай на второ нападение Израел може да престане да съществува, заяви иранският президент Ебрахим Раиси, говорейки в Пакистан пред студенти от университета в Лахор, цитиран от IRNA.

"Ако Израел отново направи грешка и атакува иранска територия, ще се изправи пред напълно различни последствия и не е ясно дали ще остане нещо от Израел“, заяви той.

В началото на април Израел атакува генералното консулство на Иран в Дамаск. Според IRGC седем ирански офицери са били убити, включително двама старши генерални съветници.

Две седмици по-късно Техеран нанесе ответен удар на израелска територия, изстрелвайки, според различни източници, до няколкостотин дрона и ракети, включително хиперзвуковите Fattah и Fattah-2. Израелските власти съобщиха, че само "няколко ракети" са достигнали страната и са причинили "малки щети".

Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери заяви, че Техеран е приключил операцията "Правдиво обещание“ и не планира да я продължи. Освен това заяви, ако Израел предприеме ответни мерки, следващата иранска операция ще бъде по-мащабна.

В нощта на 19 април Израел нанесе "ограничен" ответен удар по цели в Иран с помощта на дронове. Възможна цел за БЛА може да е била авиобаза в района на Исфахан.