Рекорден брой секции в Турция, от там се очакват 90-100 хил. гласа

Генералното консулство в Истанбул не е установило връзка с много членове на СИК

166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя. За първи път след 1989 година в Турция се откриват толкова много секции. Рекорден е и броят на заявленията за предварително гласуване от Турция - близо 26 000.

Заради големият брой секции местните хора очакват да с повтори избирателната активност от изборите две в едно през ноември миналата година. Тогава на първия тур гласуваха 90 000 изселници от България, съобщава БНР.

Но броят на секциите не се дължи само на заявленията, а и на закона за автоматично разкриване на секции в чужбина, обясни генералният консул в Истанбул Васил Вълчев: 

"Една малка част са наистина на базата на минимум 40 подадени заявления, но по-голямата част  са автоматично образувани от Централната избирателна комисия на базата на високия брой гласували на предишните избори."

Този път ЦИК издаде точни указания за попълването и подписването им и това не е задължително да е вътре в изборната секция:

"И тъй като правилото е ясно, би трябвало всички длъжностни лица и членовете на секционните избирателни комисии да се съобразяват с това нещо, защото това са задължителни указания", каза Васил Вълчев.

Очаква се избирателната активност в Турция да е висока: "Ако същото участие, както беше на миналите избори, се случи, може би пак някъде към 100 или 90 хиляди гласа да са", казва Фахри Ватансевер – заместник председател на Румелийската федерация в Истанбул.

Този път местните власти в Турция се пазят много да не извършват действия, които да се тълкуват като каквато и да е намеса в нашия изборен процес, затова и няма микробуси, обикалящи с мегафони с призив за гласуване.

Генералното ни консулство в Истанбул все още не е установило контакт с много членове на СИК, които трябва да пристигнат за вота в Турция.

"С някои от тях все още не можем да се свържем и ще видим, разбира се, утре дали ще бъдат по местата в избирателните секции, където са определени и назначени. Затова сме взели мерки и имаме резерви, за да могат веднага да бъдат заменени", съобщи Вълчев.