Реставраторите на "Нотр Дам" инсталираха пробно шпила на катедралата

Катедралата ще отвори врати в края на 2024 г.

„Нотр Дам“ сн.Faktor.bg

„Нотр Дам“ сн.Faktor.bg

Реставраторите катедралата-символ "Нотр Дам дьо Пари" завършиха в четвъртък важен нов етап от реставрацията на храма, който беше опустошен пожар преди четири години.

На строителна площадка в източния регион Grand Est, те монтираха шпила, който е напълно идентичен с този, който красеше храма преди драматичните събития от пролетта на 2019 г. Екипът от реставратори е следвал дизайна на френския архитект Еужен Виоле льо Дюк (1814-1879), автор на историческия шпил от първата половина на 19 век.

Работата е продължила няколко месеца. Генералът от армията Жан-Луи Жоржелен, който ръководи реставрацията от името на президента Еманюел Макрон, увери, че всички срокове, поставени от държавния глава, се спазват стриктно. „Скоро ще видим този шпил в небето над Париж, увенчан, както преди, с петел“, каза той. След завършване на реставрационните работи шпилът ще достигне височина от 96 метра. Подобно на оригиналния си вариант, той е изработен от качествена дъбова дървесина и е покрит с олово. След като пробите приключат, шпилът ще бъде демонтиран, преди да бъде изпратен в Париж, където трябва да бъде монтиран на върха на катедралата.

Очаква се "Нотр Дам дьо Пари" да отвори врати в края на 2024 г.

„Става въпрос за репутацията на Франция“, каза реставраторът Патрик Жуен, който отговаря за тази фаза на работа.

Катедралата "Нотр Дам" е най-известната сграда в Париж от векове, включена е в списъка на световните исторически паметници. Първият камък в основата му е положен през 1163 г. при Луи VII. През 2013 г. храмът отбеляза своята 850-годишнина. /БГНЕС