Рига демонтира паметник на съветската армия в Парка на победата

Вчера Рига започна демонтирането на паметника на съветските войници в Парка на победата, който се издига в района на Пардаугава, съобщава Радио Свобода.

Дейностите по разрушаването започна още в понеделник. В парка пристигнаха строители и специална техника. Районът е ограден. На територията работят багери. Служители на държавната полиция и общинската полиция на Рига дежурят близо до площада от сутрин до вечер. На място могат да се видят поне десет техни микробуса.

Според European Pravda, партията Руски съюз на Латвия е подала заявление за провеждане на протестна акция в кметството на Рига. Отказано й е разрешение. Но още в понеделник вечерта група млади хора с латвийски знамена и плакат „Куфар-гара-Русия“ са се приближило до участници в некоординиран митинг срещу демонтажа на паметника и дори между тях се е стигнало до сблъсъци.

Според Интерфакс  веча са започнати десет дела за административни нарушения - по обвинения в  организиране на неразрешено събрание, дребно хулиганство и неподчинение на предупрежденията на полицията. Местните власти отбелязват, че ще продължат да следят какво се случва в близост до паметника и да реагират при всяка ситуация.

Съобщава се също, че въздушното пространство в района на Парка на победата е затворено за самолети и всякакви опити за изстрелване на дронове ще бъдат спирани.

Решението за събарянето на паметника на войниците от съветската армия, издигнат през съветската епоха, беше взето в средата на май на извънредно заседание на Общинския съвет на Рига. Част от латвийското общество го смята за един от символите на съветската окупация. Значителна част от руското население на страната  обаче се противопоставя на разрушаването, смятайки, че паметникът увековечава паметта на освободителите на Рига от нацизма.

Превод: Faktor.bg