„Рицарството“ на Йотова – поредно менте от политическия битак

Като вицепрезидент тази жена показа само демагогия, снишаване и продажност в угода на Москва

Вицепрезидентът получава отличието от Румен Ралчев. СНИМКА: ВЕЛИК ПРИОРАТ БЪЛГАРИЯ ОРДЕН НА РИЦАРИТЕ ТАМПЛИЕРИ НА ЙЕРУСАЛИ

Вицепрезидентът получава отличието от Румен Ралчев. СНИМКА: ВЕЛИК ПРИОРАТ БЪЛГАРИЯ ОРДЕН НА РИЦАРИТЕ ТАМПЛИЕРИ НА ЙЕРУСАЛИ

Илиана Славова

Публичното пространство гръмна от новината, че вицепрезидентът Илияна Йотова е удостоена със званието „Рицар на годината 2023" от организация с претенциозното име "Орден на рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим - Велик приорат България". 

За какво се сещате при споменаването на думата „рицар“? 

Достойнство, благородство, чест. Отговорност и героизъм

И битки, в които тези ценности са по-важни от живота. За лични ползи и користни изгоди изобщо не става дума. 

Хайде сега да се опитаме да си припомним колко благородство, достойнство и чест демонстрира г-жа Йотова в публичното си поведение. Вчера ентусиазирано подкрепи ветото на Румен Радев върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна. Адмирира отказа от помощ за страната, която днес плаща с кръв стремежа си да защити своята принадлежност към европейската цивилизация – наследница на рицарството и неговите ценности. Страната, нападната от мракобесния режим на Путин, който е самото отрицание на понятията за достойнство, благородство и чест. Режим, който си служи с лъжа и жестокост, напада подмолно, убива неудобните и цинично обвинява другите за собствените си престъпления. Йотова де факто взе страната на този режим. Срещу героична Украйна, която днес води рицарска битка за Европа. Припява на Кремъл под лицемерното прикритие на клишето „защита на националния интерес“. Разбира се, Йотова едва ли се вълнува, че ако днес допуснем Украйна да бъде победена, след година-две може да сме следващата фронтова държава. Шефът ѝ Радев смята Крим за руски и тя не възразява. Нищо чудно утре да решат, че Варна и Бургас са руски, ако следват същите стандарти. 
В случая изобщо не става дума за националния интерес, а за

 откровен слугинаж в полза на Кремъл

Ако някой се съмнява, нека да си спомни как Йотова коленичи в краката на руския патриарх Кирил, и му целуна ръка, посрещайки го на летище София. На същия, който размаха пръст на България, че не показва желаната от Москва коленопреклонност.  Не е чудно, Русия винаги е приемала като лична обида проявата на достойнство от страна на българите.  Странното е, че вицепрезидентката коленичи пред емисаря на руските претенции  вместо да защити националното ни достойнство. За какъв национален интерес изобщо говори Йотова? Българския или руския?  Някога да сте виждали така да коленичи пред българския патриарх?

И за какво рицарство става дума?

 Като вицепрезидент тази жена показа само демагогия, снишаване и продажност в угода на Москва.  Що за рицари са членовете на "Ордена на рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим - Велик приорат България", след като титулуват Йотова като „рицар на годината“? Показала как „един държавник трябва да уважава и да работи с гражданските организации“. Кои точно граждански организации? Ако става дума за работа с организацията на българските тамплиери, етично ли е един вицепрезидент да има подобни активности? Мисията на президентската институция е да олицетворява единството на нацията, не парцелирането ѝ в рамките на затворени общества. Дори да допуснем, че връзките на Йотова датират отпреди мандата й, би било етично и достойно  да замрази членството си в подобна организация докато е вицепрезидент.    
Забравете. В тази история и достойнството, и рицарството са менте от сергия на политическия битак.