Рогозин: Русия няма да позволи на САЩ да приватизират Луната

Той припомни, че през 2021 г. Русия планира да изпрати първата автоматична мисия на Луната

Дмитрий Рогозин

Дмитрий Рогозин

В началото на април Доналд Тръмп подписа указ, гарантиращ правото на американците да извличат космически ресурси, като разпореди в рамките на шест месеца да бъдат обсъдени споразумения с други държави за Луната. Тогава „Роскосмос” нарече тези планове агресивни и вредни за международното сътрудничество.

"Във всеки случай няма да позволим приватизацията на Луната от никого. Това противоречи на международното право", заяви Дмитрий Рогозин в ефира на радио "Комсомолская правда", посочи БГНЕС.

Той припомни, че през 2021 г. Русия планира да изпрати първата автоматична мисия на Луната. Русия, тогава СССР , за последен път е изпращала апарат на Луната през 1976 г.

В началото на май Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че администрацията на Тръмп подготвя проект на нов международен договор за добив на минерали на Луната, планира привличането на Канада , Япония , Европейския съюз и ОАЕ , а Русия в началото няма да бъде сред страните по споразумението.

Рогозин сравни тези планове с инвазията в Ирак и Афганистан, когато американските военни операции се проведоха без съгласието на ООН и международната общност.

По-късно американската космическа агенция НАСА покани „Роскосмос” да се присъедини към международното „Споразумение Артемида” за изследване на Луната.