Росен Йорданов: Агресията в Украйна е от самозабравил се диктатор, който стана жертва на своята пропаганда

Трудно светът ще повярва, че има друг агресор освен Путин и неговата шайка, които с в Украйна, казва още социалният психолог

Росен Йорданов

Росен Йорданов

"Агресията идва от едно място и това е от един самозабравил се диктатор, който стана жертва на своята пропаганда. Това не е първият случай, в който някой диктатор става жертва". Това каза социалният психолог Росен Йорданов пред "Фокус".

"Това е една от индикациите, че въпросният човек е създал диктатура и живее в нея, а именно като си припомним Хитлер и други световни диктатори, известни на обществото от историята. Ако говорим за психологичните измерения на войната. Важно е слушателите да осъзнаят нещо много важно от гледна точка на пропагандната страна на това, което се подготвяше дълго време. Много бавно и методично през годините, през които Путин взе властта в Русия, той започна да изгражда една митология, която в руската история се базира на три фундамента. Едната, която сплотява нацията у създава определена мотивация на руския народ Първата е за руския богатир. Това е и символът на добрата сила, която винаги трябва да се бори с някаква заплаха Втората е на руския гений, която има своите измерения в науката и литературата. Третата е за руската душа, която също има две измерения – руският герой, т.е. решимостта, и лиричността“, каза още той.

По думите на Росен Йорданов митът е сработвал когато Русия е била нападната, но в случая не работи, колкото и руската пропаганда да се опитва да видоизмени нещата.

„Истината е, че трудно светът ще повярва, че има друг агресор освен Путин и неговата шайка, които с в Украйна. В този смисъл Русия вече загуби войната, защото няма моралното основание и сила да настоява и поддържа тази митология сред своите хора. Много хора в Русия, които са запазили будно съзнанието си и човешкото в себе си, излизат на протести – особено сред руската интелигенцията. В Москва е провеждат многохилядни митинги – главно на интелектуалци, които осъзнават към какво и води техният диктатори. Той ги води към това, което е много по-лошо от всичко друг - да станеш презрян, да бъдеш презрян, Нека не забравяме, че най-жестоките нашественици и най-великите военачалници в крайна сметка са се сгромолясвали под тежестта на отхвърлянето на собствените им народи“, коментира още социалният психолог.

Той подчерта, че в случая определено Владимир Путин е губещият: „Неговата цел от психологична гледна точка е да демонстрира сила, докато светът е още разединен и стресиран от крайните действия. Истината е, че много хора не вярваха и пропагандата работеше. Тук сработиха два много важни елемента. Първият е огромният страх от последствията. Когато човек е свободен да мисли и заплашен, той може да си даде сметка какви могат да бъдат последствията във всички измерения. Второто важно нещо е, че когато има заплаха, хората се консолидират. Хората отказват да се въвличат в кръвопролития“.

По думите му в момента навлизаме във фазата на военните престъпления, което консолидира по един невиждан през последните години начин.

Росен Йорданов посочи, че след войната светът ще се цивилизова, ще си научим уроците и ще разберем, че войната е опасност, а не решение на проблемите.