Румен Кънчев: Позицията на Нидерландия за Шенген означава, че съюзниците ни нямат политическо доверие

Румен Кънчев

Румен Кънчев

Категоричен съм, че мнението на нидерланското правителство не е само в негова позиция, тя е консолидирала мнение с други държави в съюза. От друга страна, не сме изпълнили техническите критерии за Шенген. Например, виждаме какво става на границата…Позицията на Нидерландия означава най-вече, че на нас ни нямат политическо доверие - и заради границата, заради митниците, заради рафинерията „Росенец“, заради нашата позиция за Украйна. Така коментира в ефира на Нова ТВ позицията на Нидерландия по отношение на влизането на България в Шенген политологът Румен Кънчев. 

Как от МВнР не даде сигнал достатъчно рано или не е било поискано от министър да се реши проблема с Нидерландия. Тя от 5-6 години ни казва, че България не е готова за Шенген, но никой не започна дипломатически диалог в какво точно се състоят проблемите около приемането ни в Шенген. (…) Непростимо е четири дирекции в МВнР да не работят по този проблем и да се направи такъв пропуск. Аз още не вярвам, че няма да бъдем приети в Шенген. Този процес трябваше да се решава през последните месеци. Координацията очедвидно е нарушена между тези четири дирекции. Аз питам кой ще носи отговорността, за това че няма да ни приемат в Шенген. Винаги има шансове, но аз не виждам нещо да се прави. Сега имаме свръх активност, но сме проспали цели 3 месеца, коментира Кънчев.

По отношение на даването оръжия на Украйна политологът изтъкна, че това отново е политическо решение, с което  трябва да заявим, че сме солидарни с общата политика на НАТО в Украйна. Мотайки се и правейки се на тарикати обаче пак опира до въпроса за политическото доверие на нашите съюзници.