Румяна Коларова: На тези избори нищо не е сигурно

Има разместване на пластовете в Европейския съюз, посочи още тя

Румяна Коларова

Румяна Коларова

Мечтата на ПП-ДБ е да бъдат опозиция и да разобличат Борисов и ДПС. Това мнение изказа политологът Румяна Коларова в студиото на Би Ти Ви. 

На изборите нищо не е сигурно. Една седмици преди изборите излизат всякакъв вид изненади. Тоест, може нещата да се обърнат, добави тя. 

Независимо от това, което ще се случи на тези избори, Коларова бе категорична, че българските политици трябва да се възпитат да бъдат европейци в своето управление. 

В България винаги ще управлява коалиция и то не само от две партии. Тоест,  трябва да се научим да управляваме по европейски. Коалиционно споразумение трябва да има и това е задължително. 

Румяна Коларова се опита накратко да обясни и ситуацията около скандала със Сребреница. Според нея не се е разбрало дали той е в полза на Русия и Сърбия, или на Европейския съюз. Публикуването на грамата, изпратена от служебния премиер, може да е била просто част от една игра. А тези, които инициираха извънредното заседание, са хора, чийто рейтинг се срива. И с този ход може би се опитват да обърнат рейтинга (…) Но ГЕРБ не само сега,  въобще имат като приоритет да се придържа към позицията на ЕНП, изтъкна Коларова.

Що се отнася до проваленото заседание на Народното събрания – това показва, че Конституцията действа. Това показват и реакциите на правителството по отношение на темите, които депутатите се опитват да повдигнат. Свикването на НС по искане на народните представители – това е нещо положително. Но е положително и това, че беше блокирано извънредното заседание, смята политологът.

Румяна Коларова изтъкна и още един факт, който не е за подценяване. И той е, че в цяла Европа върви едно преоритентиране – дали ще вървите след либералите, или след консерваторите. С други думи - има разместване на пластовете и в ЕС.