Русия арестува узбекски лидер - подиграл сe с руските войски в Украйна

Шегувал се с цените на яйцата в Русия

Русия постави в предварителен арест лидер на узбекска общност заради иронична публикация в социалните мрежи за връщането на руските войници от Украйна, предаде АФП.

След изпращането на войски в Украйна през 2022 г. Москва предприе драконовски мерки срещу инакомислието, като забрани критиките към войната и наказа хиляди хора за осъждането ѝ.

Усман Баратов, ръководител на узбекска обществена организация, която работи по правата на мигрантите, беше обвинен в "подбуждане към омраза" с публикация, която според разследващите обижда силите на Москва в Украйна.

Обвинението предвижда максимално наказание от три години затвор.

През декември той публикува изображение на петел в социалните мрежи, след като Путин се пошегува с повишаването на цените на яйцата в Русия.

"Върнете петела от фронта", написа той.

Терминът "петел" в руския затворнически жаргон се отнася за затворници в дъното на затворническата йерархия и често носи сексуален подтекст.

Руският Следствен комитет заяви, че по време на разследването е използвал "лингвистична и компютърна експертиза", за да анализира публикацията.

Властите твърдят, че постингът е накърнил "достойнството" на руските войници в Украйна.

По време на пресконференцията си в края на годината самият Путин се пошегува с повишаването на цените на яйцата, тъй като нарастващите разходи за основните хранителни продукти тревожат руснаците преди президентските избори през март. /БГНЕС