Русия е концентрирала около 430 самолета и 360 хеликоптера около Украйна

От началото на войната самолетите се намалели, а хеликоптерите са се увеличили

Руските военни са концентрирали около 430 самолета и 360 хеликоптера около Украйна, заяви представителят на командването на Въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат, цитиран от Укринформ.

„В началото на пълномащабната война около Украйна авиационните групировки на Руската федерация наброяваха 700 летателни апарата - 450 самолета и 250 хеликоптера. Въздушните сили и другите сили на отбраната ни вече унищожиха значителна част от авиационната техника на врага. Впрочем, противникът  има възможност да попълва този състав, от авиационната техника във вътрешността на страната (Русия – б.р.). Към днешна дата самолетите са малко по-малко – 430 са разположени около украинските граници на различни летища в Беларус, Русия и Крим. Но групировката на хеликоптерите значително е нараснала и сега противникът разполага с над 360 близо до границите на Украйна.“ – посочва Игнат.

По думите му, именно щурмовата авиация и бойните хеликоптери се използват по-често от руската армия за подкрепа на наземните войски.

Той допълва, че руските военни използват различни видове авиация.

„Засичаме полети на стратегическа авиация, бомбардировачи с голям обсег, изтребители-бомбардировачи Су-34, щурмова авиация“, пояснява Игнат.

Превод Faktor.bg