Русия отправи заплахи към протестиращите грузинци: "Спомнете си Украйна 2014! #ПомислетеОтново!”

Това написа в Туитър представителството на руското външно министерство в анексирания Крим

Русия заплаши грузинския народ с препратка към киевския „Майдан” през 2014 г. и „последиците” от него.

„Протестите срещу законопроекта за "чуждестранните агенти", избухнали в #Тбилиси, водят до искания за оставка на правителството. Препоръчваме на грузинския народ да си припомни подобната ситуация в Украйна през 2014 г. и до какво в крайна сметка доведе тя! #ПомислетеОтново”, написа в Туитър представителството на руското външно министерство в незаконно анексирания полуостров Крим.

„Препоръката” на Русия очевидно визира последиците от изразяването на свободната воля на един народ, който в украинския случай също е европейската интеграция на страната, подобно на Грузия. Непримиримостта на Украйна относно независимостта си силно разгневи Русия, като връхна точка зае руската инвазия на 24 февруари 2022 г.
Кремъл отново се опитва да използва страх, за да наложи своето влияние, като с този туит директно се размахва пръст на Грузия. Надеждата на Москва е, че заплахата от потенциална втора инвазия на Грузия, ще задържи проруското правителство в Тбилиси.

Припомняме, че руският външен министър, Сергей Лавров, също направи препратка към събитията от 2014 г. в Киев.

"Това много прилича на киевския "Майдан". Няма никакво съмнение, че законът за регистрация на онези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на едва 20% от бюджета си, беше просто претекст да се започне, като цяло, опит за смяна на властта със сила", каза външният министър, цитиран от руските държавни медии.

Според Лавров протестите в Грузия са режисирани от чужбина, за да се създаде хаос по границите на Русия.

"Събитията в Грузия, разбира се, са организирани отвън. Те са от едно и също естество - това е същото желание да се създаде раздразнение по границите на Русия", каза той.

По-рано и говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, обвини Съединените щати, че подклаждат антируски настроения сред хилядите протестиращи, които излязоха по улиците на Грузия тази седмица.

"Виждаме откъде президентът на Грузия се обръща към народа си. Тя не прави обръщение от Грузия, а от Америка", заяви Песков пред репортери, обвинявайки "нечия видима ръка" в подклаждане на "антируски" настроения.