Военен анализатор: Война не се печели с глуха отбрана

Микола Белесков смята, че рано или късно Украйна ще получи така нужните й крилати ракети "Таурус"

В момента се вижда ясно, че това, което започна през ноември 2023 година, а именно опитите да се атакува на няколко фронта едновременно. Но това не носи на Русия очаквания резултат. Връщаме се към т.нар. позиционна война - с цената на ужасни загуби. Да припомня, че само в Авдеевка загинаха до 17 000 руски войници, а над 20 000 бяха ранени. Това казва в интервю за Дойче веле военният анализатор Микола Белесков.

По думите му Русия води война на изтощение, в която много са важни ресурсите - който разполага с повече ресурси, може да избира каква тактика да следва. Окупаторите избраха да атакуват, защото разполагат с повече боеприпаси за ракетните си системи и артилерията. Освен това, както виждаме, те все по-често използват ракети от различен тип. По официални данни само през първото тримесечие на тази година по протежение на фронтовата линия са били изстреляни повече от 4000 ракети. Украйна не може да си позволи подобен лукс и премина към отбрана. Точно такъв вид война водим в момента, коментира той.

Микола Белесков очерта две ключови области, които са много важни независимо от това дали си в отбрана или в нападение. 
Първата е противовъздушната и противоракетната отбрана. Защото виждаме как Русия активно извършва класически въздушни нападения, как импровизира с авиационни бомби и как ги модернизира, а и как увеличава производството на ракети, за съжаление. Втората област са боеприпасите за ракетните войски и артилерията. Тъй като е трудно да се осигурят голям брой изтребители, които да поемат тази задача, ние разчитаме на артилерията и ракетните установки. Както за руснаците, така и за нас това вече е ракетна и артилерийска война. Нуждаем се от боеприпаси. Опитваме се да компенсираме този недостиг, като използваме дронове камикадзе с технология FPV, както и други видове бомбардировки.

Военният анализатор коментира още, че сега основната дилема пред Киев е дали да защитаваме големите градове или сухопътните ни части. И за съжаление Русия използва тази дилема срещу Украйна.

Запитан колко нови войници са нужни, за да се води една успешна битка срещу окупатора, Белесков обяснява: Руснаците призовават 30 000 до 40 000 души всеки месец. Разбира се, загубите им са много по-големи, но дори да вземем половината от това, например 15 000 до 20 000 руски попълнения месечно, то ние се нуждаем от поне 200 000 души. Това са приблизителни оценки, ако погледнем на ситуацията от другата страна и вземем предвид различните философии за водене на война. Така че може би украинската армия не се нуждае чак от 500 000, но при всички положения от не по-малко от 200 000 нови войници.

Той споделя и разочарованието от Германия и по-конкретно от нейния канцлер, който отказва категорично да предостави на ракетите „Таурус“. Но оценява доставките на различни системи за противовъздушна отбрана като "Гепард", "ИРИС-Т" и "Пейтриът" и необходимите за тях боеприпаси. 

Война не се печели само с отбрана. Рано или късно за успешна защита ще трябва да бъдат доставени и крилатите ракети "Таурус". За да стабилизираме фронтовата линия, трябва да можем да нанасяме удари в определена дълбочина. А за това са необходими подходящи ракети с обсег от 200 километра и повече, изтъква военният анализатор.