Руски дипломати прекъсват и заплашват оратори на форум на ООН

Представители на коренните народи по света са предотвратили разправа в Двореца на нациите

Руски дипломати са прекъсвали и дори са заплашвали с насилие някои от ораторите по време на годишната сесия на Експертния механизъм ООН по правата коренните народи, предаде агенция Укринформ с позоваване на Асоциацията за реинтеграция на Крим/Association of Reintegration of Crimea.   

„В службата на ООН в Женева продължава годишната сесия на Експертния механизъм на ООН по правата на коренните народи, на която нашата асоциация предостави информация за натиск срещу коренните народи на Крим от страна на окупаторите, за да бъдат включени тези материали в съответните годишни доклади на ООН. В рамките на днешното обсъждане в ООН между представители на коренните народи по света – за нарушаване на техните права на територията на Русия и в окупирания Крим, от страна на руските „дипломати“, присъстващи на събитето, бяха извършени безпрецедентни по своята наглост противоправни действия.“ – гласи съобщение на асоциацията.

Членът на Меджлиса на кримско-татарския  народа Ескендер Бариев съобщава, че руските „дипломати“ не просто са прекъсвали изказванията на докладчиците, но в нарушение на правилата на ООН са отивали при тях и са ги заплашвали с насилие, настоявали са да им се предоставят „пълни данни с контакти“ п отношение на засегнатите лица.   

Конкретно е ставало дума за представителката на шорския народ Яна Танагашева и докладчика от Кримско-татарския ресурсен център Людмила Коротка.

Единствено намесата на представители на  други коренни народи е предпазила ораторите от насилие в самия Дворец на нациите, отбелязват от Асоциацията за реинтеграция на Крим.  

Укринформ напомня, че експерти от Кримско-татарския ресурсен център са съставили въпросник за документиране на военни престъпления от страна Русия и за случаи на нарушаване на човешките права.

Превод Faktor.bg