Руският Армагедон призна: В Херсон ситуацията е напрегната, предстоят ни трудни решения

Сергей Суровикин

Сергей Суровикин

Армейски генерал Сергей Суровикин, който преди малко повече от седмица беше назначен за командващ на обединената група руски сили в Украйна, даде първото си интервю, в което нарече ситуацията на Херсонското направление напрегната и заяви, че не изключва "вземането на трудни решения".

Интервюто със Суровикин е излъчено по телевизионния канал "Россия-24", предава news.bg. Наред с други неща, генералът за пръв път призна за трудната ситуация, в която се намират руските войски край Херсон, за която украинските власти и външните наблюдатели говорят от седмици.

Според руския командващ "НАТО изисква от Киев настъпателни операции" в посока Херсон, "без да се съобразява с каквито и да било жертви - както в самата ВСУ, така и сред цивилното население".

По-нататъшните планове на Русия по отношение на Херсон ще зависят от развитието на военната и тактическата ситуация, каза Суровикин и добави, че не изключва "вземането на трудни решения". Той се позова и на предполагаеми данни "за възможно използване от Киев на забранени методи за водене на война край Херсон, подготовка на ракетен удар по язовира на Каховската водноелектрическа централа".

Независими наблюдатели неведнъж са изтъквали, че след като украинските въоръжени сили са използвали американски системи HIMARS, за да извадят от строя няколко моста над река Днепър и нейните притоци, руската групировка на западния бряг на реката е останала без нормално снабдяване, което поставя под съмнение самата възможност руските войски да удържат Херсон.