Рядка „месоядна бактерия“ в Япония след COVID-19: Убива в рамките на 48 часа

977 случая от началото на годината до началото на юни

Болест, причинена от рядка „месоядна бактерия“, която може да убие хора в рамките на 48 часа, се разпространява в Япония, след като страната облекчи ограниченията заради коронавируса, съобщи бТВ с позоваване на агенция Bloomberg.

Случаите на Синдрома на стрептококовия токсичен шок (STSS) достигнаха 977 от началото на годината до началото на юни. За сравнение, през миналата година е имало общо 941 случая, съобщават от Националния институт по инфекциозни болести, който следи заболеваемостта от 1999 г. насам.

Стрептококите от група А (GAS) обикновено причиняват подуване и болки в гърлото при деца – състоянието е известно още като „стрептокок в гърлото“.

Проблемът е, че някои видове бактерии могат да доведат до бързо развиващи се симптоми, включително болка и подуване на крайниците, треска, ниско кръвно налягане, некроза на тъканите, проблеми с дишането, остра органна недостатъчност и смърт.

Хората над 50 години са по-податливи на заболяването, съобщава още Националния институт по инфекциозни болести в Япония.

„Повечето от смъртните случаи настъпват в рамките на 48 часа“, каза проф. Кен Кикучи, специалист по инфекциозни болести в Медицинския университет в Токио.

"Пациентът може да забележи подуване на краката си сутринта, като следобед отокът обхваща подбедрицата до коляното, а до вечерта може дори да умре“, посочи още проф. Кикучи.

Има и други страни, които са докладвали за скорошни огнища на заболяването. В края на 2022 г. най-малко пет европейски нации са докладвали на Световната здравна организация (СЗО) за увеличение на случаите на инвазивно стрептококово заболяване от група А (iGAS), което включва STSS.

СЗО съобщи, че нарастването на случаите е започнало след отмяната на COVID ограниченията и възобновяването на пътуванията.

При сегашния процент на инфекции броят на случаите в Япония може да достигне 2500 до края на годината, като здравните власти в страната очакват „ужасяваща“ смъртност от 30%.

Проф. Кикучи каза, че пациентите могат да имат газове в червата и да се оплакват от по-чести изхождания. Това крие риск от замърсяване на ръцете чрез изпражненията.