Съдът назначи нова ДНК експертиза по делото срещу Семерджиев

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Софийски Апелативен съд стартира на втора инстанция делото срещу Георги Семерджиев, причинил катастрофата на бул. Черни връх, предаде БГНЕС. САС назначи и нова ДНК експертиза - на двете въздушни възглавници, за да се установи кой е шофирал при убийството на двете млади момичета. . Обвиняващият прокурор заяви, че те целенасочено не са дошли на делото с цел неговото протакване, затова защитата поиска именно двете свидетелки да бъдат изключени от хода на съдебния процес.

Обвиняемият Семерджиев и неговият адвокат, Мирослав Христов, поискаха да не се дава ход на делото, поради липсата на част от свидетелите и изискаха те да не бъдат изключвани от съдебния процес с оглед изясняване на обстоятелствата. Все пак САС даде ход на делото и насрочи датата 2-ри ноември, на която отново двете свидетелки да се явят и да бъдат разпитани. Апелативният съд назначи и ДНК експертиза на въздушните възглавници, за да се установи кой е шофирал.

Семерджиев е подсъдим заради причиняване на смърт на две лица на тротоар при управление на автомобил със 166 км/ч, след употреба на наркотици, с фалшиво свидетелство за правоуправление и подменени табели и бягство от местопроизшествието веднага след катастрофата. Софийски градски съд призна Георги Семерджиев за виновен за катастрофата от месец юли 2022г. на бул. "Черни връх" в столицата и беше осъден на 20 години затвор и признат за виновен по 5 престъпления.

Владислав Владимиров, прокурор от САС, каза, че свидетелките бяха допуснати първоначално по режим на довеждане. "В последствие бяха призовани, но не се явиха. Така и не е ясно по какъв начин ще повлияе разпита на тези свидетели. За нас категорично е доказано авторството на деянията, които са извършили", каза Владимиров. Прокурорът подчерта, че вече е установено чрез експертизи, че не е имало други пътници в управляваното превозно средство от обвиняемия.

Пламен Димитров, адвокатът на майката на Хариет Стефанович, едно от загиналите момичета при катастрофата на бул. Черни връх, заяви, че не вижда защо свидетелките да бъдат призовавани. "Едната свидетелка, която е представила болничен лист предполагам ще дойде, другата едва ли ще се намери", смята адвокат Георгиев. Диана Стефанович, майката на Хариет, каза, че иска справедливост - доживотна присъда. "Едва ли тези свидетели, за които твърди Семерджиев, съществуват", смята Диана Стефанович. Адвокатът на обвиняемия Георги Семерджиев, Мирослав Христов, заяви, че няма как не бъдат допуснати двете свидетелки към делото.