Съдружник на виден офицер от съветската армия обслужва Министерството на електронното управление

Александър Йоловски

Александър Йоловски

В мандата на Александър Йоловски Министерството на електронното управление е получавало юридически услуги от адвокат, съдружник на изявен офицер от съветската армия. За това става ясно по време на парламентарен контрол в Народното събрание и публично обявената на сайта на парламента кореспонденция. 

Депутатът от парламентарната група на ПП-ДБ Ивайло Мирчев отправя на 14 февруари тази година питане до министър Александър Йоловски (виж прикачения файл, б.р.), да му бъде отговорено писмено -  колко са подписаните договори за предоставяне на юридически услуги или процесуално представителство от министерството от началото на януари 2023 година до настоящия момент, с какви доставчици на услуги, на каква стойност и правно основание.

На 21 февруари тази година министър Йоловски отговаря (виж втория прикачен файл, б.р.), че такива договори ръководеното от него ведомство има  сключени с адв. Димитър Тодоров и адв. Лора Иванова. Интересът в случая явно е насочен към адв. Иванова. През периода с нея има сключени три договора. Лора Иванова е съдружник  и към момента в адвокатска кантора „Делибалтов, Милкова и Иванова“. В свое разследване от май 2022 година„Капитал“ разкрива, че въпросната адвокатска кантора е съдружник в регистрираната в края на 2020 година фирма "Микс газ груп". Именно нейното име бе замесено преди време в скандал, че е доставяла на “Столичен автотранспорт”  газ за автобусите, за което е получила сериозна комисионна.

В разследването бе посочено, че газът се купува през фирмата "Микс газ груп", чийто управител и съдружник е Андрей Владимирович Кристов. Според биографията му в сайта на Балканско атонско движение, на което е основател, той е бил офицер в Съветската армия, има медали от министъра на отбраната на СССР и е награден с орден "Червена звезда" с указ на президента на СССР. Кристов има и дълга история в българския енергиен сектор, свързана с няколко скандала. Договорът с "Микс газ груп" за 45 млн. лв. е сключен на 22 февруари - точно два дни преди началото на войната на Русия в Украйна.
По информация на "Микс газ груп" Кристов е бил награден и с орден на Българска Православна Църква "Свети Кирил и Методий" 1-ва степен, без да е ясно за какви точно заслуги.

При сложната геополитическа обстановка, провокирана от мръсната война на Русия срещу Украйна и разкритите през последните години от контраразузнаването руски подривни групи и шпиони на ГРУ  у нас, е деликатно и твърде рисково обвързването на ключово министерство с доставчици на услуги, свързани със съветски офицери.

Прикачени файлове