Самоубийствени атентати в Нигерия взеха най-малко 32 жертви

Атентаторки самоубийци атакуваха сватба и погребение

Кашим Шетима, снимка: EPA/BGNES

Кашим Шетима, снимка: EPA/BGNES


Броят на загиналите при самоубийствения атентат в североизточния нигерийски град Гвоза през уикенда нараста на 32, съобщи вицепрезидентът на страната Кашим Шетима, предаде АФП.

Нападението на 28 юни, при което атентаторки самоубийци атакуваха сватба и погребение, беше един от най-тежките атентати в североизточна Нигерия от години и напомни за мрачните дни на дългогодишната джихадистка война в страната.

„Досега 32 души са загубили живота си. Четиридесет и двама (ранени) бяха докарани от Гвоза.“ - заяви Шетима. Той посети в столицата на щата Борно Майдугури, където се лекуват някои от ранените.

По първоначални данни броят на загиналите се изчисляваше на 18 души.

Нито една организация не е заявила, че е извършила взривовете, но джихадистката групировка „Боко Харам“ е активна в района на Гвоза.

Повече от 40 000 душа са били убити в конфликта в Нигерия, а други 2 млн. души са разселени в резултат на боевете, започнали през 2009 г.

Самоубийствените атентати в градовете станаха рядкост, откакто бойците бяха изтласкани от териториите, които контролираха в разгара на конфликта през 2014 г., въпреки че те все още извършват нападения и засади в селските райони. /БГНЕС