FT: Сърбия се отказа да купува руски изтребители и оръжия

Поради геополитическите обстоятелства

Сърбия планира да купи от френската компания Dassault Aviation 12 изтребителя Rafale за 3 милиарда евро, което ще бъде най-голямата оръжейна сделка в в съвременната история на балканската страна, пише Financial Times. По-рано Сърбия разчиташе на съветските военни технологии, но "заради геополитически обстоятелства" се отказа от сключването на договор с Русия.

Очаква се договорът за самолетите да стане факт през близките два месеца, съобщи сръбският президент Александър Вучич след срещата си с френския държавен глава Еманюел Макрон в Париж.

Източник от сръбското министерство на отбраната коментира пред Financial Times, че сделката е договорена над 90%, но предстоят още уточнения по финансовите условия. По думите му, военната "спецоперация" в Украйна е "ускорила диверсификацията" на военните договори. Той допълва, че поради геополитическите обстоятелства вече е невъзможно да се разчита на съветските технологии, „дори да искате да купувате от Русия".

Договорът за самолетите бележи преминаването на Сърбия към контракти за западни въоръжения "след десетилетия зависимост от руските самолети", посочва Financial Times. Съветските МиГ-29, които сега се използват от сръбските въоръжени сили, ще достигнат предела си на експлоатация през близките десет години.

Според източника на Financial Times, покупката на Rafale все още не е всичко. Белград се сдоби с френски радари и ракетни системи и смята да придобие и транспортни самолети Airbus.

Превод Faktor.bg