Със звън на камбани и вой на сирени честваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали на 1 и 2 юни, с които ще бъде почетена паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 147 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848 - 1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България 2 юни в 12 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

В родния град на Христо Ботев Калофер на 2 юни с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

На 2 юни, на връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев. В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Тържествени проверки (заря) ще се проведат в село Скравена, Община Ботевград (с участието на военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски); в Павел баня (с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово), в Елин Пелин (с участието на военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево и от военно формирование 28 860 – Горна Малина); в Първомай (с участието на представителен блок от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев участват военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ (в Плевен).

В София от 11.30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-мата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България.

В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, мъжки вокален ансамбъл "България" с диригент Валентин Бобевски и актьорът Христо Чешмеджиев. Слово ще произнесе проф. Венцислав Велев.

Церемонията е част от Календара на културните събития на Столичната община.

От 11.00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. "Васил Левски" ученици ще четат стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“. В ритуалното четене ще участват ученици от СГСАГ „Христо Ботев“, 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 21. СУ „Христо Ботев“, Първа английска езикова гимназия, 91. НЕГ „Проф. „Константин Гълъбов“, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, СМГ „Паисий Хилендарски“, НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.

Проектът „В пантеона на Свободата“, иницииран от Регионалното управление на образованието – София-град, се реализира с подкрепата на Столичната община и младежката организация "МоКактус". /БГНЕС