В Деня на МВР топ полицаят на Родопите потегли към Отвъдното

Александър Савов, известен още като Сашо Турчина, е един от най-успешните български разузнавачи

Александър Савов

Александър Савов

Христо Денков

По ирония на съдбата, на 5 юли – Деня на българската полиция,  към Отвъдното се отправи една забележителна личност, оставила  дълбоки следи в системата на националната сигурност в  Родопите – Сашо Турчина. Така топ полицаят е известен в цялата страна, а прякорът му идва от редица успешни операции  на специалните служби по турска  линия.

Александър Савов е роден в град Харманли. През далечната вече 1968 г. започва своята професионална кариера като младши разузнавач в отделение на Държавна сигурност в Момчилград. Причината да бъде привлечен към държавна служба е познанията по турски език и опитът придобил като военнослужещ към Военноморските сили на Република България. Израснал в турска махала в родния Харманли, усвоява до съвършенство турския език. Със своите познания като матрос помага на българските служби за сигурност да установят турски шпиони на българска територия, а по-късно лично е превеждал беседите и разпитите на задържани турски шпиони, легендирани като рибари в Черно море.

През 1970 година е преназначен в отделение за активни мероприятия към МВР-Кърджали. С многократните си изяви на терен  получава множество награди за защита на националната сигурност, става ясно от кадровото му дело. Емблематични и все още преподавани операции в лекции за разузнавачи са неговите участия в оперативните мероприятия на терен. Такъв е случаят през 1973 година, когато  заедно с  колеги от МВР-Кърджали успяват да осуетят и блокират пробив на шпионска мрежа на Република Турция в нашата страна. Получавайки информация от негови доброволни сътрудници, че на територията на България се подготвя

масово навлизане на турски шпиони скрити под предлога на изселени турци,

искащи да придобият българско гражданство. Тогава лейтенант Савов успява да направи пробив в шпионската мрежа като сам предлага на ръководството на  МВР оперативна комбинация, с която да разкрие разузнавателните нагласи на Турската република в България. Заедно с негови колеги успяват след многомесечна подготовка да създадат организация, която да разкрие  престъпната група. Оперативната комбинация, която правят  дава възможност да спрат пробив на над 25 турски граждани (лица,  съпричастни към разузнавателната мрежа на Турция), които да бъдат внедрени в обществения живот на страната. За тази си успешна реализация получава признание от цялата разузнавателна и контраразузнавателна общност в България. И до днес тази операция се дава като пример в практическите занятия от службите за сигурност.

През 1975 година получавайки притеснителна информация, касаеща сигурността на България, органите на МВР решават да се възползват от неговата адаптивност и професионализъм и го командироват в град Смолян, на длъжност старши лейтенант. Там Савов успява да извърши редица оперативни задачи, свързани с блокирането на подготовката на български граждани, които да бъдат съпричастни и да се присъединят към редиците на разузнавателната мрежа на Турция. Един изключителен пример е случаят от лятото на 1979 година, когато капитан Александър Савов успява да установи и да създаде организация за задържането на няколко лица, които са били подготвяни да бъдат внедрени в държавната администрация, като предварително са били вербувани от разузнавателните органи на Турция. Именно за това си действие е  награден и повишен в старши разузнавач. И до ден днешен все още в дисциплини като „Разузнаване“ и „Контраразузнавателна подготовка“ в Република България се дават примери от неговата дейност за подготовка на активно мероприятие и създаване на основа за вербовка на граждани, които да работят за страната. Изключителен професионализъм признат дори и от днешни ръководители на службите за сигурност на Република България.

Многократно награждаван и устоявал своите виждания като служител в службите за сигурност, подполковник Савов взима решение сам да напусне редиците на Държавна сигурност през 1989 година. Позовава се на лични мотиви и на основния -

че не е съгласен с политиката на ДС по отношение на Възродителния процес

Подполковник Савов никога не е бил награждаван по линия на Възродителният процес, напротив няколко пъти е бил предупреждаван от началниците му от Държавна сигурност за отправяни от него критики, че посегателството срещу религията и имената на български граждани е нарушаване на човешките права. 

al_savov_turchina1.jpg

С колеги от МВР- Смолян (втория вляво)

Извън системата на МВР подполковник Савов завърша магистърска степен „Право“ в Софийския университет, а това му дава възможност прецизно и много професионално да изпипва всяка една от своите задачи и да изпълнява на най-високо ниво своите задължения. Именно след като напуска Държавна сигурност по лично желание е преназначен за началник на отделение „Правна служба“ към РДВР-Смолян.

Като ръководител на „Правна служба“ печели редица ключови дела, заведени срещу РДВР-Смолян. Със своите познания в правната сфера и опита, придобит на терен като контраразузнавач, му дават силата и духа, с който  да защитата държавният интерес. През 1997 година по времето на правителството на Обединените демократични сили в Република България, подполковник Савов е повишен в полковник и е назначен от кабинета на Иван Костов за директор на РДВР – Смолян. Поема дирекцията в периода от 1997 до август месец 2001 година, когато се оказва първият пенсиониран служител от системата на МВР по времето на правителството на НДСВ. 

Обществеността в област Смолян и в цяла България ще запомнят полковник Савов или Сашо Турчина, както е още по-популярен, като един от малкото ръководители, успял да обедини християни и мюсюлмани да работят заедно и да си помагат. До сетният си дъх е  почитан и уважаван от всички негови служители, и религиозната мюсюлманска общност. И до ден днешен град Смолян помни неговия професионализъм и с носталгия се връщат към онези дни, когато полицията в града беше на изключително високо ниво.

Полковник Александър Савов е първият български офицер, който попада

под ударите на нерегламентираното подслушване и разработване

без никакво съдебно решение. Напълно незаконно. През 1998 година, в продължение на месеци той и цялото му семейство са били подложени на брутално незаконно подслушване. Звучи невероятно, но в официалния кабинет на директора на РДВР-Смолян, а и в собственото му жилище незаконно са монтирани подслушвателни устройства. 

al_savov_turchina2.jpg

Семейство Савови

Полковник Савов е баща на 5 деца. Седемчленното му семейство е  подложено на нерегламентирани действия, заради страха на бивши служители на МВР, които Савов е уволнил и отстранил от служба. Притеснението им идвало оттам, че Савов добре боравел със закона и оперативно е бил подготвен на най-високо ниво с извеждането на целеви разработки по отношение на служители на МВР и службите за сигурност. А това е можело да доведе до тяхното задържане и осъждане. Противниците му, свързани с бившето управление на БСП, предприели незаконни действия спрямо полковник Савов и цялото му семейство, за да докажат, че той комуникирал и поддържал връзки със сенчести групировки и бил корумпиран. Да, но подозренията никога не се доказали! И до ден днешен! Напротив. От незаконните записи  по категоричен начин става ясно, че полковник Савов е взимал решенията сам и е бил готов до край да се бори, за да вкара в ареста всички, които са си позволили произвол и са били свързани с престъпни групировки. Тези записи и до ден днешен циркулират като послание в днешната Държавна агенция „Технически операции“ – ДАТО.

Семейство Савови, чиито членове са европейският шампион по плуване - Михаил Савов, Дамян Савов – известен като Ди Джей Дамян, Илин Савов – професор по национална сигурност в няколко университета в Република България и други европейски страни, Ралица Савова, Калин Савов и тяхната майка Донка Савова, е било подложено месеци наред на невероятен тормоз като са прилагани специални разузнавателни средства незаконно спрямо неговите членове в рамките на няколко месеца през 1997 и 1998 година. Най-притеснителното е, че през този период Илин Савов е бил непълнолетен български гражданин спрямо, който са били провеждани нерегламентирани подслушвания заради баща му полковник Савов. Един абсурд, който не бива да бъде допускан никога повече спрямо български граждани.

Но истината възтържествува - цялото семейство начело с полковник Александър Савов завеждат дело срещу България, известно още като

„Савови срещу България“.

И го печелят. През 2013 година съдът в Страсбург осъжда Република България. И така полковник Савов за пореден път успява да извоюва своята поредна победа срещу несправедливостта.

И не само. В своята професионална кариера като директор на РДВР-Смолян, той успява да създаде нов ред и дисциплина на всички служители. А тези, които отстранява от системата, заради нарушения и силна зависимост от алкохол, наркотици и от сенчести групировки атакуват него и семейството му. Полковник Савов е единственият български офицер, ръководител на служби за сигурност и МВР, който е успял да осъди не само българската прокуратура, но и българския съд. Това е заради системен тормоз с измислени и незаконни проверки срещу него. На няколко пъти българската прокуратура след 1999 година е атакувала полковник Савов без да провери сигналите, подавани срещу него. Българският съд си е позволявал да разрешава действия срещу полковник Савов, които са били абсолютно незаконни. Високата юридическа подготовка и професионалният опит на Александър Савов му дават възможност да поведе битка срещу неправдата. В периода от 2005 до 2015 година, той печели редица дела срещу прокуратурата и съдът на Република България. 

Невероятният и динамичен живот на един истински българин, баща, родолюбец, контраразузнавач, директор, полковник от структурите за сигурност в Република България приключва с неговата кончина на един паметен ден. Полковник Александър Савов приключва своя житейски път неслучайно -  на емблематичен ден – официалния празник на полицията 05.07.2024 година.

Една история, истинска, българска и невероятна, заради отдадеността, решимостта и патриотичната нагласа на един българин да остави следа не само за своите 5 деца и своята съпруга, но и за редица българи, които могат да следват добрия пример.

Почивай в мир полковник Савов!