САЩ налагат санкции на китайци заради пране на виртуални пари

Свързани са със севернокорейска група, занимаваща се с хакерство

Съединените щати наложиха санкции на двама китайци, за които имат данни, че са се занимавали с пране на пари за известната севернокорейска група "Лазарус", занимаваща се с хакерство и киберпрестъпления, предаде АФП.

Министерството на финансите на САЩ посочва, че У Хуихуей и Ченг Хунг Ман са работили от Китай и Хонконг, за да изпират виртуални валути, откраднати от оперативни работници на "Лазарус", чрез международната финансова система, включително банковия сектор на САЩ, за да бъдат използвани от правителството на Северна Корея.

Групата „Лазарус“ е действала повече от десетилетие.

Тя придобива известност през 2014 г., когато се твърди, че е хакнала „Sony Pictures Entertainment“ и е публикувала поверителни вътрешни документи като отмъщение за "Интервюто" - сатиричен филм, който осмива севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Оттогава се твърди, че организацията е създала или участвала в множество онлайн кражби, като всяка година е прибирала стотици милиони долари.

Според Министерството на финансите на САЩ „Лазарус Груп“ се контролира от основната разузнавателна агенция на Пхенян - Генералното разузнавателно бюро.

„Лазарус“ се насочва към широк кръг правителствени и частни органи с цел шпионаж, кражба на данни и парични средства, се казва в съобщението.

Позовавайки се на публично оповестени данни, Министерството на финансите заяви, че само през 2022 г. севернокорейските хакери са ограбили виртуална валута на приблизителна стойност 1,7 млрд. долара.

Това включва кражба на 620 млн. долара от онлайн играта „Axie Infinity“.

САЩ добавиха в черния си списък със санкции и двама служители на вече санкционираната „Korea Kwangson Banking Corp“, за които се твърди, че са помогнали за преместването и укриването на средства, използвани за подпомагане на програмите за балистични ракети на Северна Корея. /БГНЕС