САЩ: Русия е мобилизирала цяла „екосистема“ от тролове и „ботове“ за дезинформация около коронавируса

Това става ясно от интервю за агенция "Франс прес" с Филип Рийкър, заместник-държавен секретар по Европа и Евразия

Държавният департамент на САЩ бие тревога по повод това, че Русия е мобилизирала цяла „екосистема“ от живи тролове и действащи в интернет „ботове“, които да налагат конспиративни теории по отношение заразата с коронавирус.

Центърът по глобален ангажимент, който се явява отдел в Държавния департамент на САЩ, отговарящ за борбата с разпространяваната в интернет враждебна пропаганда, публикува наскоро аналитичен доклад.

Основната му тема беше във връзка с руската кампания по дезинформация на тема „коронавирус“.

В доклада, в който са анализирани 2 млн. туита на множество различни езици, Центърът по глобален ангажимент достига до следния извод: оказва се, че хиляди свързани с Русия акаунти в социалните мрежи са налагали необосновани на никакви факти и доказателства конспиративни теории по темата.

Основната им теза е била, че правителството на САЩ и влиятелни американски филантропи нарочно са създали тази епидемия, за да проведат расистка кампания срещу Китай.

Междувременно официалният Център за контрол и предотвратяване на заболяванията научно доказа, че епидемията действително възниква в Китай в края на миналата година, но тя е следствие не от нечии зъл умисъл, а от предаването на вируса от животни на хора, а след това от заразените към други хора.

„Русия цели да всее смут и да подкопае отвътре обществените институции в САЩ и тези на нашите съюзници. За постигането на тази цел тя е задействала тайни операции и кампании за оказване на злонамерено влияние“, казва в интервю за агенция "Франс прес" Филип Рийкър, заместник-държавен секретар по Европа и Евразия.