Съветът за сигурност спешно изслушва доклад на МААЕ за Запорожката АЕЦ

Директорат на МААЕ определи ситуацията като изключително сериозна

В четвъртък, 11 август, Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради ситуацията  в Запорожката АЕЦ, предаде Би Би Си.  Припомняме, централата беше обстрелвана, за които украинската и руската страна си отправят взаимни обвинения. Междувременно  руските военни, които са окупирали централата, заявиха ,че са готови да я взривят.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще излезе с доклад за ситуацията оп отношение на риска от изтичане на радиация от централата.     

По-рано Гроси заявил, че МААЕ се опитва спешно да договори условията за изпращане на група от международни експерти в Запорожката АЕЦ.  

По думите му, ситуацията е изключително сериозна. В изявление на агенцията се казва, че обстрелите на централата са нарушили всички възможни норми на международната ядрена сигурност.

По-рано Москва поиска свикване на Съвета за сигурност във връзка със  Запорожката АЕЦ.  

Според неназован източник от извънредното заседание е свикано в отговор на искането на руската страна, но Би Би Си отбелязва, че няма независимо потвърждение на тази информация.

Припомняме, външните министри от Г-7 поискаха Русия незабавно да върне на Украйна контрола върху централата. Те заявиха, че Москва създава заплаха за целия регион.

Превод Faktor.bg