Сблъсък заради Украйна – Костадинов: Да се освободим от американски предатели, Дойчев: Вас никой не може да ви освободи

Дойчев и Костадинов

Дойчев и Костадинов

Руската агресия в Украйна сблъска в студиото на ТВ „Европа“  един срещу друг политолога Момчил Дойчев, който е и съпредседател на Атлантическия съвет в България и проруския националист Костадин Костадинов.

„Става дума за един маниакален режим, който убива не само украинци, но и руснаци. За първи път след Втората световна война имаме пълномащабна война в сърцето на Европа. Западната цивилизация проспа в самодоволство и подкупност последните 30 години. Виждаме безгръбначни западни лидери, които като Шрьодер се продават на Путин за 1 млн. долара. Тази политика доведе до тази война. Инициаторите на войната знаят, че ЕС не представлява военна заплаха за никого, а НАТО е отбранителен съюз. Проблемът е дали ние, българите, сме готови да защитаваме нашата свобода и демокрация.  Трябва да си отговорим - наследници на Левски или на националните предатели сме. Позорно е България да не се окаже помощ на Украйна. Ако днес имахме световен лидер като Рейгън, щеше да принуди Путин да си изяде оръжията и да разпадне империята на злото. Но сега няма силни политици. Тази война е ценностна война, това не е война само срещу Украйна. Путин няма да се спре само с агресия срещу Украйна, скоро може да нападне Молдова и няма кой да го спре. Ще направи провокация срещу Полша и Балтийските страни. Води от години война хибридна и срещу нас“, заяви в студиото доц. Момчил Дойчев.

Според бранителя на путинизма Костадин Костадинов санкциите срещу Русия нямат връзка с българския национален интерес. Конфликтът е разпален от американците.

„Такъв конфликт се случва не за пръв път в Европа. Американците нападнаха по същия начин Югославия. Там бяха убити хиляди цивилни, разрушена инфраструктура. Тогава това нахлуване не беше санкционирано. България помогна на тази агресия. Тогава Европа одобри ударите“, твърди Костадинов.

„Това е лъжа, вие сте непрекъснато по всички телевизии, за  да манипулирате хората. Ние сме в Европа, а не в Евразия. В Югославия имаше тираничен режим, който предизвика етнически прочиствания и кръвопролития. Този режим завърши с присъди от съда в Хага“, атакува доц. Дойчев опонента си.

„Участваме в психо диспансер, а не в сериозен разговор. Платена пета колона шества по медиите и насажда американските интереси. По телевизиите ходят някакви хорица като вас, които обясняват, че България може да бъде нападната, че е застрашена", отвърна лидерът на „Възраждане“, забравяйки, че само преди седмици твърдеше, че българското Черноморие може да бъде обстрелвано и е застрашено при евентуален конфликт, или ако на наша територия се разположат натовски бази или локации. 

„Не оправдавам  действията на Путин, но не оправдавам и украинците, които избиваха години наред  сънародниците си в Донецк и Логанск. България не е свободна държава и трябва да се освободим от американски предатели“, опита нова провокация Костадинов, визирайки събеседника си.

„Вие сте предател, но руски, защото защитавате чужди, небългарски интереси. Руската пета колона се е активирала и обикаля студията на телевизиите. Трябва да се отърсим от страховете си и да застанем зад ценностите на нашите родолюбци и революционер, които бяха наричани русофоби, защото обичаха България“, заяви политологът.

Костадинов опита да заиграе с мита за 3-ти март и атакува Дойчев с въпроса: „Ще празнувате ли националния празник?“

„Вас никой не може да ви освободи. Ще празнувам, но 3-ти март 1918 година, а не фалшиви освобождения“, отговори Дойчев, визирайки датата, на която е подписан унизителният за Русия Брест-Литовски мирен договор, в който България е сред победителите.