The Telegraph: Риши Сунак предлага Бен Уолъс за шеф на НАТО

Франция и Германия може да се обединят срещу кандидатурата му

Бен Уолъс, снимка: Twitter

Бен Уолъс, снимка: Twitter

Премиерът на Великобритания Риши Сунак ще използва посещението си във Вашингтон през тази седмица, за да убеди президента на САЩ Джо Байдън да подкрепи британския министър на отбраната Бен Уолъс за поста генерален секретар на НАТО, пише The Telegraph.

По време на двудневната си визита във Вашингтон Сунак ще се срещне с президента на САЩ в Белия дом.

Двамата ще обсъдят сътрудничеството в сферата на икономиката, търговията, науката и технологиите. Очаква се те да подпишат споразумение за милиардни инвестиции в британската икономика. Байдън и Сунак ще обсъдят и регулациите, свързани с изкуствения интелект.

Британското издание отбелязва, че Уолъс е популярен в САЩ благодарение на водещата си роля при създаването на международната коалиция в подкрепа на Украйна. Той увеличи разходите на Великобритания за отбрана до 2,25% от брутния вътрешен продукт и настоява към края на десетилетието те да достигнат 3%.

На срещата на G7 в Хирошима през миналия месец Сунак също заговори за Бен Уолъс като вероятна номинация за генерален секретар на Алианса.

Същевременно The Telegraph отбелязва, че Франция и Германия може да се обединят, за да се опитат да попречат на Уолъс да заеме този пост. Вероятно те ще гласуват в подкрепа на идеята Алиансът да бъде оглавен за първи път от жена.

Като кандидатка е сочена Мете Фредериксен – премиерът на Дания, която също ще се срещне с Байдън в понеделник. Страната й обаче отделя за отбрана по-малко от целевото ниво от 2% от БВП. 

Превод Faktor.bg