Шефът на "Киберпрестъпност": Бомбените заплахи са безсмислени, вотът вече се охранява

Отправени са към места, където има изборни секции

Владимир Димитров

Владимир Димитров

Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС – те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява. Това заяви пред Нова ТВ комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. По думите на специалиста, хибридният характер на заплахите личи от техния брой и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са към места, където има изборни секции. „Цели се да се всее смут и страх в населението”, допълни той.

Припомняме,  вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната през изминалата седмица и наруши образователния процес. По случая беше задържан 17-годишен младеж от София, който също е отправял заплахи – за 3 дни е изпратил десетки сигнали в цялата страна. В момента той се намира в Седмо РУП. Става въпрос за възпитаник на IT училище. Целта е била задържаният и съучениците му да си направят шега.

Шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. Комисар Владимир Димитров посочи проблем в системата за киберзащита у нас: „Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия.” - категоричен беше той.

В събота вечерта училищните сгради ще бъдат запечатани. Те вече се охраняват.