Шефът на Сметната палата не беше допуснат до сградата на институцията със заповед

Цветан Цветков определи сюжета по отстраняването му като "политически натиск"

Цветан Цветков

Цветан Цветков

Достъпът на противоконституционно отстранения председател на Сметната палата Цветан Цветков до сградата на институцията беше спрян със заповед. Той определи целия сюжет по отстраняването му и назначаването на неговия заместник Горица Грънчарова-Кожарева политически натиск. Това стана известно при опита на Цветков да влезе в Сметната палата.

В началото на годината по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" Народното събрание внезапно освободи председателя на Сметната палата Цветан Цветков, припомня "Дневник". Въпреки че решението е противоконституционно, по инициатива на ГЕРБ, с подкрепа от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", ДПС и "Възраждане", парламентът не го възстанови на длъжността, а реши функциите му да се изпълняват от Горица Грънчарова-Кожарева.

"Сметната палата е подложена на много сериозен политически натиск и нейната независимост е накърнена", коментира Цветков пред журналисти. На въпрос на "Дневник" кой е носителят на политическия натиск, Цветков посочи: "Тези, които ме освободиха: ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", а към тях за съжаление се присъединиха и "Продължаваме промяната - Демократична България".

От седмици ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обсъждат нови ръководства на три регулатора: Сметната палата, Българската народна банка (БНБ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ако беше допуснат до Сметната палата да довърши мандата си, Цветков обяви, че е щял да поиска информация какъв е статусът на одитни доклади, които са изпратени до прокуратурата, но по тях няма движение. "Дали са образувани по тях досъдебни производства, дали са повдигнати обвинения срещу виновните лица, които според Сметната палата са установени, че са разходвали в ущърб на обществото значителни по размер публични ресурс", каза Цветков.

Отличи сред докладите два: на "Монтажи" за 1.2 млрд. лв., а за "Автомагистрали" за 4 млрд. лв. Периодът мисля. По думите му одитите обхващат периода 2018 г. - 2020 г. Или иначе казано, по време на управлението на ГЕРБ.

"Някой не иска да бъда допуснат в Сметната палата и да установим какво се е случило в шестте месеца, в които госпожа Грънчарова-Кожарева", заяви още Цветков.