Силяновска призова за еврологика "без вето" за интеграцията на Балканите в ЕС

"Вместо да се блокираме, трябва да се държим по скандинавски"

Гордана Силяновска-Давкова, снимка: EPA/BGNES

Гордана Силяновска-Давкова, снимка: EPA/BGNES

"Имаме споделена отговорност да допринесем за опазването на мира в Европа, изграждането на демократичен, безопасен и проспериращ континент", заяви президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

Днес тя беше домакин на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

На форума присъстваше и гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис.

Силяновска подчерта, че общата цел на цяла Югоизточна Европа е да получи общо знаме – това на Европейския съюз.

"Въпреки безспорните постижения до момента, наблюдаваме забавяне на регионалното сътрудничество, особено през последните години, поради стагнацията в европейската интеграция, недостатъчната инфраструктура и енергийна свързаност, демографското застаряване и масовата емиграция на млади хора. Всичко това кулминира в руската агресия срещу Украйна, която е заплаха за мира и стабилността, но и за човешката и енергийната сигурност и продоволствената сигурност." - добави македонският държавен глава.

Според президента доверието се гради чрез отказ от двойни стандарти и зачитане на закона и справедливостта, принципите на международното право, включително ненамеса във вътрешните работи на държавите.

"В контекста на европейската интеграция това означава, че участниците в процеса от региона трябва да настояват за критериите от Копенхаген като единствено условие за членство в ЕС. Ветото противоречи не само на логиката на Европейския съюз, но и на просперитета на целия регион. Вместо да се блокираме, трябва да се държим по скандинавски, да си сътрудничим и да се подкрепяме." - каза президентът Силяновска.

По отношение на европейските реформи тя подчерта, че регионът няма нужда от гола еврориторика, а от последователна еврологика.

"С други думи, имаме нужда от демократична политическа култура, върховенство на закона и функционираща правова държава, човешки права и основни свободи, експертна и компетентна администрация и конкурентоспособна икономика. И най-добрият, най-ефективният начин за реализиране на тези европейски предимства са преговорите и членството." - каза още президентът на РСМ.

"За да бъде регионалното сътрудничество по-ефективно, трябва да продължи да се изгражда регионална синергия между процеси като Берлинския процес, Съвета за регионално сътрудничество и процеса „Брдо-Бриони“, обясни Силяновска.

Президентът на РС Македония очаква, "независимо от следизборната констелация в Европейския съюз, разширяването да остане в дневния ред на бъдещата Европейска комисия":

"Това е важно, защото разширяването е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността, стабилността и просперитета".

Процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) започна по инициатива на България през 1996 г. На председателстваната от България среща в София страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) поставиха основите на регионалното сътрудничество с цел създаване на атмосфера на доверие, добросъседски отношения и стабилност. /БГНЕС