Нидерландският външен министър се застъпи за активиста, разкъсал Корана в Хага

Вопке Хукстра

Вопке Хукстра

Свободата на изразяване е важна ценност и се отнася и за неприятните мнения. Това заяви днес холандският външен министър Вопке Хукстра, коментирайки действията на активиста, разкъсал Корана пред сградата на националния парламент, предаде Нидерландската радиотелевизионна корпорация. Министърът подчерта, че разбира провокативната и обидна страна на подобни действия. Според него обаче свободата на изразяване е важна ценност, предаде БТА.  

Тази свобода важи и за неприятните мнения, каза Хукстра. На 22 януари лидерът на антиислямското движение "Пегида" Едвин Вагенсвелд организира митинг пред парламента, на който разкъса Корана. Той окачестви действието си като свобода на изразяване, каквато трябва да бъде разрешена в страната.

Акцията остана почти незабелязана в Нидерландия, но информацията за деянието бързо се разпространи в социалните медии в Турция. Посланикът на Нидерландия в Турция днес бе извикан в министерството на външните работи в Анкара, където пред него е бил изразен протест във връзка с разкъсването на екземпляра от Корана на демонстрацията в Хага.