Лавина от фейк новини заля руските медии след историческата визита на Зеленски в САЩ

След историческата визита на украинския президент Володимир Зеленски в Съединените американски щати и срещата му с американския му колега Джо Байдън, руските пропагандисти публикуваха лавина от фейкове, с които за пореден път се опитаха да представят превратно посещението на Зеленски, който бе във Вашингтон за да търси подкрепа за мирни преговори и доставка на още оръжия.

Вражеската лъжа беше развенчана от Центъра за противодействие на дезинформацията. Първият фейк се отнася до твърдения на някои руски издания, че „на пресконференция след приключване на преговорите между Зеленски и Байдън, американският президент каза, че Зеленски е отворен за диалог за мир с Русия, а Зеленски кима утвърдително“. Тази информация обаче не отговаря на истината, защото преди всичко САЩ и Украйна няма за какво да преговарят, защото те са съюзници и са на една и съща страна в конфликта, разпален от Русия. И от друга страна, Украйна не веднъж е изразявала съмнения относно искреността на Москва да седнат на масата на преговорите, защото за нея това означава да бъдат приети всички условия на Кремъл, които са в пълен разрез и с интересите на Украйна, и с международното право. Нещо повече, властта в Киев винаги е заявявала, че преговори може да има само тогава, когато Русия изтегли всички свои войски от територията на Украйна и върне анексираните райони и окупирани територии от нашественика. 

Втората фалшифи новина се отнася до видеоклип, публикуван от пропагандистите на Кремъл в социалните мрежи. В него се твърди, че показват западни оръжия, изпратени от съюзниците в Украйна, които се намират на територията на Сирия. Подобни фейкове са се появявали и преди, но представители на украинските власти и на САЩ многократно са ги опровергавали. Очевидно руските военни блогъри се опитват по този начин да омаловажат огромната военна подкрепа, която САЩ дават на Украйна. А целта им е по този начин да представят като несъстоятелни намеренията и обещанията на Вашингтон да подкрепя Украйна до постигането не пълен успех във военния конфликт с Русия

Голяма порция дезинформация бе разпространена от руския посланик в САЩ Анатолий Антонов. Дипломатът нарече „напълно безсмислени  изявленията на Белия дом за липсата на намерение да влизат в конфронтация с Руската федерация: „Под аплодисменти и язвителни усмивки всъщност беше обявено, че е необходимо да се продължи „войната чрез проксита“ срещу [ Русия] ... докато не бъдем напълно победени.“ 

Подобна риторика не е имало нито от страна на Конгреса, който посрещна на крака Володимир Зеленски, още по-малко от устата на Джо Байдън. Затова подобни твърдения са не просто пълен абсурд, а гнусна манипулация и дезинформация, с която ежедневно е облъчвано обществото в Русия. Правят се отново внушенията, че въпреки всички усилия на САЩ да принудят Кремъл да преосмисли политиката си, победител от тази война ще бъде отново Русия, за която световни анализатори и руски опозиционери смятат, че няма нито физически, нито военно-технически ресурс, за да постигне тази победа.

Истината е, че по време на топлата среща на украинският президент Володимир Зеленски с Джо Байдън, състояла се в Овалния кабинет на Белия дом, Зеленски изрази благодарност за подкрепата на САЩ и получи обещания за още помощ, включително за нови системи за противоракетна отбрана. Зеленски запази характерната си военна униформа, а президентът Джо Байдън постла червен килим, като нежно сложи ръка на рамото на военния лидер пред Белия дом. "Ще продължим да укрепваме способността на Украйна да се защитава, особено въздушната отбрана", обеща американски президент докато разговарят до камината в Овалния кабинет.

zelenski_usa_1.jpg

От своя страна председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, защитничка на Украйна, изтъкна в своето обръщение: „За мен е особено вълнуващо да присъствам един героичен лидер пред Конгреса по време на война - в момент, в който демокрацията е поставена на карта". Така тя изрази индиректно подкрепата на американското общество за Украйна и каузата на една страна, която се бори за своята свобода и независимост от окупатора Русия.

Емблематичен е и фактът, че в навечерието на Коледа американската столица беше украсена в цветовете на украинското знаме, които се съревноваваха с коледната украса на Вашингтон. А извън Белия дом телевизионни камери от цял свят бяха дошли да запишат и оставят в историята посещението на военния лидер - първото му пътуване извън страната, откакто Русия нахлу точно преди 300 дни в Украйна.

Снимки: БГНЕС