С измисления образ на Щирлиц Външното разузнаване на Русия откри паметник на чекиста нелегал

Паметника на чекиста

Паметника на чекиста

Митологизирането в руското общество продължава с пълна пара. Поредно доказателство за това е инициативата на Службата за външно разузнаване да увековечи образа на чекиста в монумент.

За откриването му тези дни се похвали и Руското посолство в София:

„Монументът на руските нелегални разузнавачи от всички времена е открит на територия на централата на Службата за външно разузнаване на Русия в московския район Ясенево. 
Тържествената церемония се състоя по случай 100-годишнината на руското нелегално разузнаване, която се отбелязва на 28 юни. В основата на монумента лежи образът на съветски нелегален разузнавач Максим Исаев-Штирлиц*, когото играе актьорът Вячеслав Тихонов в телевизионния сериен филм „Седемнадесет мига от пролетта“ по едноименната книга на Юлиан Семьонов. 
„Въпреки почти пълното портретно сходство с реалния и добре познат човек, народен артист на СССР Вячеслав Тихонов, паметникът е посветен на мнозина хора, чиито имена, дела и подвизи най-често остават скрити от публиката", - отбеляза Директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин по време на откритието на монумента. 
В церемонията на откритието взеха участие и дъщерите на писателя Юлиан Семьонов и актьора Вячеслав Тихонов.“

Неслучайно днешните чекисти на Путин, ръководени от Наришкин са се спрели на филмовия герой Штирлиц, който обществото свързва с образа на актьора Тихонов. Но извън киното и художествения мит руският-съветският нелегал съвсем не е тази обаятелна и хуманна личност, която се е посветила на доброто. Това са герои само в киното – в реалността чекистът независимо дали е съветски или путински винаги се е асоциирал с кръв, убийства и насилие. Няма нужда да се ровим в историята, достатъчно е да си спомним само през последните години убийствата на Политковская, Немцов, Литвиненко, та до атентата срещу Сергей Скрипал и дъщеря му – все жертви на мракобесния режим на Кремъл.

*Faktor.bg запазва оригиналния текст на Руското посолство, където "Щирлиц" е изписан на руски с "ш" и "т"