Снимката на украинската "мръсна бомба" - гнусна манипулация и откровена лъжа

Истината за нея разкриха от МВнР на Словения

"Доказателството", че Украйна подготвя "мръсна бомба", публикувано от руското външно министерство, се оказа фейк. И в това няма никаква изненада, защото управляващите в Кремъл боравят отлично с дезинформация, манипулативни внушения и шантаж, за да прикриват престъпленията, които извършват в Украйна след обявената така наречена от тях "мащабна военна операция".

Става дума за снимка, направена в Словения през 2010-а година, пише "Дойче веле", по местена на 24-и октомври в "Туитър" от руското министерство на външните работи. Според хората на Сергей Лавров снимката уж показва как Украйна подготвя "мръсна бомба". Твърденията на руските висши служители бяха опровергани от пост, публикуван на интернет страницата на словенското правителство на 25-и октомври.

На снимката в съобщението на руското външно министерство се виждат пакети с неясно съдържание, отбелязани със знака за радиоактивна опасност. Надписът към снимката гласи: "Използвани материали: уран-235, плутоний-239".

Словенското правителство поясни, че на снимката, направена през 2010-а година от словенската Агенция за ядрени отпадъци, се виждат детектори за дим, които "съдържат източници на радиация, но не и изброените радиоактивни материали". Официална Любляна добавя и, че руското външно министерство е използвало снимката без разрешението на Агенцията за ядрени отпадъци.

Западът смята, че Москва търси повод за ескалация, прибягвайки именно към фалшиви новини и пропагандни внушения, които се тиражират от хора, най-близки до руския президент Владимир Путин. Припомняме, че на 23-и октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е свързал по телефона с колегите си от Франция, Турция, Великобритания и САЩ, за да ги предупреди, че Украйна вероятно готви провокация с използването на "мръсна бомба" - бойна глава или снаряд, пълни с радиоактивни вещества или отпадъци. Тези руски опасения не са били подкрепени с никакви доказателства.

Не закъсня обаче реакцията на властта в Киев. Украйна решително отхвърли обвиненията, наричайки ги "опасна лъжа". Президентът Зеленски написа в "Телеграм", че "ако някой може да използва ядрено оръжие в нашата част на Европа, то това е само един субект - и именно този субект е заповядал на министър Шойгу да звъни по телефона". Киев покани инспекторите от Международната агенция за ядрена енергия да посетят страната, за да се убедят, че Украйна не прави "мръсна бомба".

Шефовете на външните министерства на САЩ, Франция и Великобритания също съзрява в изявленията на Кремъл неверни внушения и заявиха съвместно, че думите на Шойгу за намеренията на Киев да дискредитира Москва с взрив на атомна бомба "еднозначно не отговарят на истината".

"Светът вижда ясно, че това е опит твърдението да се използва като предлог за ескалация", подчертаха те. Същото мнение изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.