Пропутински тролове заливат със снимки социалните мрежи, че в София има "протести" срещу Украйна

Снимки, разпространявани в социалните мрежи и от информационни сайтове от миналата седмица, представят като скорошен "протест" в София в подкрепа на Русия и нейната инвазия в Украйна. Фотосите се публикуват с коментари към тях за митинг в подкрепа на Русия и т.нар. Донецка и Луганска република на български, руски, английски, испански език от потребители във Фейсбук и Туитър. 

Aвторът на публикацията във Фейсбук не отговаря на въпросите къде и кога се е състоял предполагаемият митинг. Снимките, но вече с текст, който пояснява, че са от акция в подкрепа на войната на Русия в Украйна, са публикувани миналата седмица и в сайт на руски език, съобщава БНР

Проверка на медията установи, че плакатът срещу Украйна е използван в поредица от шествия в София през 2015 г. под наслов "България - Зона на мира". Използван е и в митинг на 15 февруари 2015 г. Останалите фотографии, за които се твърди, че са от скорошен протест в подкрепа на Русия, ДНР и ЛНР, са от тазгодишно шествие в София, но по повод 3 март. Снимките, представяни за фотографии от протест в подкрепа на руската инвазия в Украйна, са от различни други събития и са представени по манипулативен начин, за да заблудят читатели и потребители на социални мрежи.

В тази връзка подобни твърдение, че в София се е състояла подобна акция, която подкрепя агресията на Русия в Украйна, не просто са неверни. Те са откровени лъжи, чиято единствена цел е да манипулират общественото мнение, да подхранват негативно отношение към жертвата на тази агресия и оправдават позорните действия на руските военни в Украйна, които с благословията на Путин убиват невинни хора, сред които и деца, бомрадират сгради и сриват със земата украински селища. А разпространяването на фалшиви снимки с измислени плакати е част от хибридната война и гнусна пропаганда, водена от Русия в България, която използвайки фейк новините за да промива мозъците на хора объркани и без ясни ценности, налагайки обичайните наративи на Путин и Москва - за добрата Русия, лошия Запад и най-големия враг САЩ.

protest-ukraina1.png

protest-ukraina2.png