Спецпрокуратурата е получила 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт”

Предстои анализ на информацията, която е получена от испанска страна

Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, предаде БГНЕС.

Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване”, добави Кръстев.

Във връзка с разпространената информация в медиите, че в МВР е получена информация от испанските власти по повод случая „Барселонагейт“, наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени и е даден срок в писмото от 11 февруари да бъдат предоставени. „Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР", каза Христо Кръстев. "Същевременно наблюдаващият прокурор е изискал и информация от ДАНС, във връзка с разпространена от тях информация, че те също са получили такава информация от испанските власти. Днес постъпиха материали от ДАНС, които са на английски език, но за съжаление в тях не е посочен по никакъв начин кой е издателят на тези документи, който е съставителят на тези документи. Документът е на английски, не на испански“, обясни Кръстев. Той заяви, че са поставили извършване на превод. Те са 26 страници.

По думите му 90% от действията по разследването са извършени. "Предстои анализ на информацията, която сме получили от Испания в рамките на 219 страници и изпълнение на втората европейска заповед за разследване", каза Кръстев. Той подчерта, че по разследването са разпитани всички свидетели, които се споменават по досъдебното производство. Разпитан е Бойко Борисов в качеството на свидетел.

МВР и ДАНС нямат отношение към този случай, заяви Маджарова.

„Аз казвам, че доказателства по делото и проверка на всички обстоятелства следва да се извършват от екипа от следователи и Наказателния кодекс“, заяви тя.

„В 80% от разработките от ДАНС съществува клауза, че те не могат да съществуват, като пряко доказателство в наказателния процес“, заяви тя.

Не ясно кой е дал този сигнал, за кое време става въпрос и с каква цел е бил пуснат.

„На пръв прочит за пръв път виждам такъв материал. Въобще не е ясно кой е авторът, към кой момент го датираме, не е ясно за нуждите и целите на какво този документ е съставен, но ние сме възложили превод, защото без превод ние не можем да вземем категорично мнение по въпроса дали съдържащите се данни в тази докладна записка могат да се приобщят по закон в делото, което ние водим“, каза Маджарова.