Обвиниха ПСЖ в лобиране и подкупи, за да спечели Меси Златната топка през 2021


Ръководството на Пари Сен Жермен е лобирало и предлагало "подаръци" на главния редактор на "Франс Футбол" Паскал Фере, за да подпомогне кампанията на Лионел Меси за спечелване на Златната топка през 2021 година, съобщава френският вестник "Льо Монд".

Целта на парижани е била Меси да грабне най-престижното индивидуално отличие в света на футбола, докато играе за френския тим. Според информацията основно действащо лице е бил директорът на пресслужбата на ПСЖ Жан-Марсиал Рибе. Твърди се, че Фере, който отговаря за организацията на Златната топка в периода 2019-2021, е получи различни подаръци, сред които билети за Шампионската лига (включително и за мача без публика с Борусия Дортмунд), няколко екскурзии до Доха, а негово пътуване с Катар Еъруейс през март 2021 на стойност 8986 евро е било платено от катарското правителство.

На 18 септември 2021 Рибе изпраща съобщение до президента на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи със следното съдържание: "Ще "лобираме", така че нека обядваме с Паскал". В крайна сметка два месеца по-късно Меси спечели Златната топка за седми път в кариерата си.

Доклад на генералния инспекторат на френската полиция твърди, че Рибе е ухажвал и други високопоставени лица. "Той е искал билети за мачове на ПСЖ за журналисти, политици, представители на властта, служители на министерства и президентството, актьори", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС