Сръбските власти не допуснаха опозиционера Здравко Понош в страната

Казано му е, че има забрана за влизане


Основателят на движението Сръбски център и кандидат за президент на проведените тази година избори Здравко Понош, е бил задържан днес заедно със семейството си на граничния пункт Батровци при опит да влезе в Сърбия. Това е станало около 17:00 часа, съобщи N1.

Казано му е, че има забрана за влизане в страната, докато не бъде разпитан от служители на Агенцията за сигурност и разузнаване (БИА).

Понош каза пред портала N1, че са предали паспортите и шофьорската си книжка в Батровци, след което служители на граничната полиция са му казали да паркира отстрани.

Началникът на граничната полиция му казал, че тъй като е работил в сектора за сигурност, не може да влезе в страната. Трябвало да уведомят някого, за да го пуснат, а той и семейството му да изчакат "някои хора да дойдат и да направят интервюто“. Понош твърди, че му е казано, че тези хора са служители на БИА, които трябва да пристигнат от местния щаб, покриващ тази част на Сърбия. Той посочи, че за първи път му се случва подобно нещо на която и да е граница по света и че в момента седи в кола на границата със семейството си и служители на БИА.

Здравко Понош е сръбски политик, бивш дипломат и пенсиониран генерал.

Понош се дипломира в Загреб, а през 1986 г. се премества в Сърбия, където започва военната си кариера. След 2002 г. Понош работи в Министерството на отбраната, където служи като съветник на различни министри, включително на бъдещия президент Борис Тадич. През 2005 г. е повишен в чин генерал-майор и става заместник-началник на Генералния щаб на армията. Година по-късно Тадич го повишава и става началник на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили. Като началник на Генералния щаб Понош работи по реформите и професионализацията на армията, които в края на 2008 г. са в застой поради конфликт между него и министър Драган Шутановац, довел до уволнението му през декември 2008 г. Година по-късно Понош е пенсиониран като офицер от армията.

След като напуска армията, Понош работи като дипломатически сътрудник на министъра на външните работи Вук Йеремич. Сътрудничеството им продължава и след 2012 г., когато Понош е началник на кабинета на Йеремич по време на мандата му като председател на Общото събрание на ООН. След завръщането си от Съединените щати двамата създават Центъра за международно сътрудничество и устойчиво развитие, като Понош първоначално е изпълнителен директор, а по-късно и старши съветник.

Той влиза в политиката през 2017 г., след като участва в предизборния екип на Йеремич по време на президентските избори, а по-късно същата година двамата основават Народната партия. Избран е за заместник-председател, която роля изпълнява до ноември 2021 г. На президентските избори през 2022 г. Понош представлява коалицията "Обединени за победата на Сърбия". Малко след изборите напуска Народната партия и през юли 2022 г. създава организацията Сръбски център. /БГНЕС