Стефан Грозданов: ЦСКА-София напъва, но още не може да бутне Лудогорец от върха

Не виждам нищо ново в българското футболно първенство, няма надграждане, казва още треньорът

Стефан Грозданов, снимка: Силентбет

Стефан Грозданов, снимка: Силентбет

Стефан Грозданове един от най-ерудираните ни треньори. Водил е девет наши клуба, като във всички тях е оставял добро впечатление с работата си. Един сезон е начело и на своя любим Левски. В интервю пред Силентбет Стефан Грозданов разкрива кое му прави впечатление в първенството, какви трябва да бъдат очакванията от Левски и кой не трябва да пречи на Ясен Петров, за да си върши професионално работата в националния тим.

- Г-н Грозданов, благодаря Ви, че приехте поканата ни за разговор. Как се чувствате и как минават дните Ви?

-Благодаря и аз за вниманието. Добре съм, пазя се като всички хора и основно си стоя у дома. Излизам, когато се налага, а когато е възможно, се виждам с близки и приятели. Разбира се, гледам много футбол по телевизията и правя коментари, когато ме потърсят от вестници и телевизии.

- Вие сте шеф на Асоциацията на треньорите в България. Защо в последното време нищо не чуваме за нея?

- Имахме конструктивни идеи, защото у нас отношението към треньорите често не е такова, каквото трябва да бъде и някой трябва да защитава правата им. Но много треньори не ни подкрепиха и не се присъединиха към нас. Явно не обичат социалната дейност, а и българинът си обича да е единак. Така че в момента Асоциацията е в затишие.

- Харесва ли Ви нашето първенство?

- Не виждам нещо ново. Нито се е повишило качеството, нито се надгражда. Единственото хубаво нещо е, че в почти всички отбори налагат млади футболисти. Визирам най-вече отборите, които не се борят за най-високите места. На тези, които гонят титла и медали, гръбнакът им е изграден от чужденци. Но и те пускат таланти, видяхте Валентин Антов докъде стигна.  

- В тези млади играчи ли е бъдещето на родния футбол?

- Това времето ще покаже. Аз само казвам, че разполагаме с качествени млади футболисти и не може да казваме, че не се раждат таланти в България. Оттук нататък, как ще се развиват, зависи от самите тях, от треньорите им и от клубната политика.

- Винаги сте казвали, че сте левскар. Изненада ли Ви представянето на „сините“ през есента, въпреки безпаричието?

- Как да няма да съм левскар, като съм роден до „Герена“. От сутрин до вечер играех футбол там, после бях в детските и юношеските отбори на Левски. Що се отнася до представянето на Левски, не, не съм изненадан. С тези обикновени играчи не можеха повече.

- Виждате ли нещо хубаво на „Герена“?

- Да. Това, че отборът започва да укрепва финансово и се налагат наши юноши. Вярно е, че по-добрите от тях ги продадоха, но има и други. Сега остава те да покажат отговарят ли качествата и възможностите им на името Левски.  

- Какъв Левски очаквате напролет?

- Вижте, в Левски сега не трябва да си поставят конкретни цели – трето, четвърто или шесто място, купа, и т.н. Основното е Левски по най-бързия начин да се стабилизира финансово, а аз съм сигурен, че рано или късно това ще стане. Когато се случи, тогава може да се говори за цели.

- Правилно ли „сините“ бяха поверени на чужденец?

- След като нещата с българските треньори не се получиха, това беше логичен ход. Макар че при Хубчев отборът в един момент живна, но после се сгромоляса икономически и играчите не бяха вземали няколко месеца заплати.

- Какво може да постигне Славиша Стоянович с този Левски?

- Нека да изгради стил и Левски да играе приемлив футбол. Казвам приемлив, тъй като с подобни футболисти не е редно да имаме свръхочаквания.

- Ще има ли България нов шампион?

- Не. Новият шампион ще е старият.

- Значи отписвате шансовете на ЦСКА-София?

- ЦСКА-София дава напън, но още не може да бутне Лудогорец от върха. Причините са няколко и ще спомена най-важните. Първо, с оглед на скъсеното първенство и малкото оставащи мачове, 6 точки са комфортен аванс. Все пак остават 10 мача от редовния сезон и само още 5 в плейофите, а не 10, както беше. Второ, Лудогорец разполага с неограничени финансови възможности, които му позволяват постоянно да прибавят качество към състава. Трето, новият им треньор ще е амбициран да се докаже, и със сигурност има нови идеи, мисъл и виждания за начина на игра на тима.

- Кой е основният проблем на националния отбор на България?

- Проблемът е като в Левски – селекционното ниво. Дано футболните президенти не се месят в работата на новия селекционер и да оставят Ясен Петров сам да избира кого да покани.

- За какво вмешателство в работата намеквате?

- На предните селекционери много президенти на клубове оказваха спортно-технически натиск. От рода на: „този от моя отбор играе добре, вземи го и т.н.“

- Трябва ли Ясен Петров да подмлади държавния тим?

- По-точно, нека да го обнови. И в него да намират място перспективни млади футболисти и играещите най-добре в момента и в чужбина. Тотално подмладяване не зная дали е уместно, след като в някои мачове под ръководството на Дерменджиев гледах момчета от младежкия отбор. С изключение на Антов, друг не ме впечатли, но тепърва ще се види дали младите имат качества и потенциал да помогнат на България. Пак повтарям обаче, най-важното е Ясен Петров да бъде оставен да работи на спокойствие и сам да си реди състава. Той гледа нашите играчи на лагерите в Турция, ще ги гледа и в първенството, ще събере информация и за българите зад граница. При всички случаи обаче не бива да имаме големи очаквания за квалификациите за световното в Катар. И заради класата на водещите отбори в групата ни, и заради ниското качество на нашия футбол.