Стотици жертви на „дийп фейк“: Снимките ви олицетворяват спомени, но за други те са информация

Над 75% от родителите споделят децата си в социалните мрежи. 8 от 10 родители имат последователи, които не познават. С тази статистика започва една кампания на Deutsche Telekom, показваща тъмната страна на виртуалния свят, предаде БТВ.

В клипа, споделен преди две седмици, се демонстрира как лице на дете може да се използва за различни цели, гласовете могат да се копират и служат като нови инструменти за измама. Всичко това вече е възможно благодарение на изкуствения интелект. Снимките на деца могат лесно да попаднат в полезрението на педофили и да се разпространяват в техни групи. „Дийп фейк“ технологията набира все по-голяма популярност. Хората сами искат и поръчват манипулирани клипове на свои партньори, съседи, колеги и дори на семействата си, пише oще Би Би Си. Пред британската медия специалист от сектора на новата технология споделя, че фалшивите клипове удовлетворяват в най-голяма степен фантазиите на своите поръчители и  точно затова заявките многократно растат.

Той споделя, че самоличността на някой може да бъде открадната дори през zoom среща – когато жертвата гледа директно в камерата. Дори първоначално „дийп фейк“ технологията да се е използвала за смешни клипове и политически манипулации, днес 96% от тях са с порнографско съдържание, разкриват от фирмата за киберсигурност „Дийптрейс“.