Стойчо Стойчев: Борис Бонев вече е вършил услуга на ГЕРБ, да не се окаже "троянски кон" в коалиция с ПП и ДБ

Нинова знае, че проблемът ѝ не е Борисов, а Радев, президентът може да намери 2 партии и набързо да вкара хората си в НС

"Партийната система се видоизмени, типично за страната ни от 1990 г. насам - през 10 г. да има промени. През последните 2 години имаше хаос и пренареждане. Не знам дали след 2-ри април няма да продължи процесът на консолидация, или ще се нареди политическата система. На тези избори ще се промени балансът, защото се промени технологията на гласуване. Както при спорта, технологията винаги определя шампионите. Обикновено гласуват 3 млн. души. При последните вотове заради машините имаше само 2,5 млн. Тези 500 000, които не отидоха до урните, нямаше да гласуват за "машинните" партии. Съмнявам се при ГЕРБ да има стъпка в посока за коалиция с БСП. Партията трябва много ясно да си направят разчетите. ГЕРБ имаше принципно основание да критикува ПП и ДБ, защото реабилитираха БСП и допуснаха до властта Корнелия Нинова. Ако има правителство в следващия парламент, ще се случи или при първия, или при втория мандат". Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев пред БНР. 

"През 2019 г. Борис Бонев свърши услуга на ГЕРБ на местния вот, без да го прави нарочно. Да не се окаже "троянски кон" в коалицията с ПП и ДБ. Това, разбира се, е въпрос на интерпретации. Ако ще правят коалиция за местния вот, то по-добре да я тестват сега. До 2021 г. беше немислимо ГЕРБ да влиза в коалиция с ДПС. Сега нещата са различни и избирателите биха приели много по-нормално подобен съюз, отколкото с БСП. По-скоро може да има правителство на малцинството на ГЕРБ с подкрепата на депутати на ДПС. Много е важно кои ще бъдат малките субекти в пленарната зала, дали например Стефан Янев ще влезе в НС. Възможно е да се намерят две малки партии, които да се коалират и да вкарат хора на Радев в парламента, като всичко бъде представено за един нов ляв проект. Политическият инженеринг е повратен и носи негативи на този, който се занимава с него. От 2016 г. насам Корнелия Нинова знае, че проблемът ѝ не се казва Бойко Борисов, а Румен Радев. Имам познати в партията, които ми казват, че ако гласуват срещу президента, все едно тръгват срещу собствената си формация. До такава степен има влияние в левицата Радев", каза още Стойчев. 

"Новият полюс в битката на изборите срещу ГЕРБ вече не е БСП, а ПП. Единственото дясно в "Демократична България" остана ДСБ. "Да, България" при своята регистрация преди 6-7 години каза, че няма да се идентифицира, а ще работи за съдебната реформа. На първо място ние не знаем каква ще е подкрепата за ПП, защото това е много обтекаем обект, за да кажем дали 2+2 ще направи 4 при коалицията с ДБ. В последната година "Продължаваме промяната" се изолира до степен, че може да разчита само на "Демократична България". Коалицията на ДБ с ПП на практика отрязва възможността ГЕРБ-СДС да ги подкрепи, ако решат да направят правителство на малцинството", коментира Стойчев. 

"Костадин Костадинов в най-добрия случай ще затвърди резултатите си от последния вот и няма да позволи на сходни формации да влязат в парламента. Не е изключено Корнелия Нинова да дръпне от тези 280 000 гласове на "Възраждане" и за нея да гласуват леви хора, които не харесват нито президента, нито Костадин Костадинов. Възможно е "Български възход" да отпадне и на нейно място да влезе ИТН. Слави Трифонов всъщност падна до калибъра на Марешки. За тях гласуват хора, които протестират срещу целия политически елит. Те едновременно са анти статуквото, но са про евроатлантически", допълни социологът.